Kotlarnica truje građane

Građani u okolini niškog Kliničkog centra žale se da ih dim iz kotlarnice truje godinama. Trgovinski sud kaznio Klinički centar simboličnom kaznom od 2.0000 dinara

Slobodanka Basta živi sa suprugom u ulici Ljube Nenadovića pored kotlarnice Kliničkog centra u Nišu. Kaže da je ovde decenijama nemoguće disati, zbog prljavštine i dima iz kotlarnice. Voće iz dvorišta retko jedu, a veš im je nakon sušenja uvek prljav.

''Dim se uvlači u kuće toliko mnogo, da vas probudi smrad koji je neopisiv. To je smrad koji ne miriše na ugalj, nešto strašno'' - kaže Slobodanka.

''Pisali smo peticiju i potpisivali se, ali ništa, nemaju sredstva'' - kaže Dragan Stojić iz iste ulice.

Rukovodilac tehničke službe Kliničkog centra Ratko Dimitrijević rekao je za RTS da ovaj problem traje godinama i da će se rešiti tek dolaskom gasa. On negira optužbe građana i kaže da se za grejanje koristi najkvalitetniji ugalj, koji stvara minimalnu količinu dima i pepela.

Ekološka inspekcija utvrdila je povećano prisustvo sumpor i ugljen dioksida i pepela u vazduhu. Trgovinski sud je doneo presudu, a Klinički centar kažnjen je simbolično sa 20000 dinara.

''Jedino rešenje za aerozagađenje u tom delu grada je izgradnja novog energetskog bloka'',  kaže ekološki inspektor Ljiljana Stojanović.

Ovo područje je drugi najzagađeniji rejon u Nišu - kažu na fakultetu zaštite na radu. Ukupna snaga 2 kotla je 10 megavata i tu se dnevno troši od 5 do 14 tona uglja.

"Kvalitet vazduha na tom području je prema našim kriterijumima skroman, nezdrav ili veoma nezdrav'' - izjavila je za RTS mr Amelija Đorđević sa fakulteta zaštite na radu u Nišu.

U Srbiji skoro 15 godina ne postoji Zakon o zaštiti vazduha, a kontrola i kazne su simbolični.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво