Godišnjica napada na autobus kod Podujeva

Navršilo se 12 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva, kada je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu. Jedini osumnjičeni za napad oslobođen kazne od 40 godina zatvora, odlukom kosovskog vrhovnog suda.

Od napada na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice, kod Podujeva, kada je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu prošlo je 12 godina. Euleksove sudije su, ubrzo po dolasku na Kosovo, oslobodile Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog, optuženog i osuđenog za slučaj "Niš ekspres". U Euleksu navode da su spremni da, ukoliko se pojave novi dokazi, obnove istragu.

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena je godišnjica napada. Parastosu, koji su služili arhijerejski namesnik prištinski protojerej-stavrofor Srđan Stanković, sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić i otac Milorad Cvetković, prisustvovali su rođaci stradalih, putnici koji su preživeli napad, kao i meštani centralnog Kosova.

Eksplozijom mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda. Najmlađi od njih, Danilo Cokić, imao je dve godine.

Poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Vrhovni sud Kosova je, u drugostepenom postupku marta 2009. godine, zbog "nedostatka dokaza" oslobodio Fljorima Ejupija, osuđenog na 40 godina zatvora.

Advokat porodica poginulih putnika Živojin Jokanović rekao je agenciji Beta da istraga za napad na autobus u Livadicama nije zatvorena jer takvi slučajevi ne zastarevaju.

Jokanović je dodao da je Fljorim Ejupi, koga je sudsko veće Euleksa oslobodilo optužbe za podmetanje eksploziva pod autobus, samo jedan, i to "poslednji pion" u napadu i da ih je sigurno bilo više.

Priština ubistva predaje vremenu zaborava

Prema njegovim rečima, nadležni organi na Kosovu ne čine ni ono što je po logici stvari moguće i taj slučaj, kao i mnoge druge predaju vremenu zaborava.

"Moramo izvršiti ozbiljniji pritisak svih struktura i snaga na međunarodnu zajednicu da se taj i ostali slučajevi ubistva Srba reše", rekao je Jokanović i dodao "sve su istrage stale, niko neće ništa da radi".

Sudsko veće međunarodnih sudija Unmika je 2008. godine Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i tada je osuđen na 40 godina zatvora.

Nisu nađeni počinioci najvećih zločina nad Srbima po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo - ubistva dece u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Gackom i porodice Stolić u Obiliću.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

"Važno je reći da istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave novi dokazi. Veoma je važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu", rekla je ona.

Gudeljević je podsetila da presuda može jedino da bude zasnovana na čvrstim dokazima, ali je sudsko veće u ispitivanju činjenica u toku krivičnog postupka ustanovilo da nema direktnih dokaza o Ejupijevom prisustvu na mestu zločina.

"Pošto je pregledao zapisnik, saslušao argumente odbrane i javnog tužioca i analizirao zakone, Vrhovni sud Kosova je marta 2009. godine Ejupija oslobodio optužbi", rekla je Gudeljević.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво