Читај ми!

Svaka druga žena žrtva nasilja

U Srbiji od početka godine ubijeno 28 žena. Svaka druga žena preživela neku vrstu nasilja. Ne postoje mehanizmi koji bi pmogli ženi na adekvatan način, kaže za RTS Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve nasilja i poručuje ženama da ne trpe nasilje.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena i sve su poznavale svog ubicu, upozoravaju i predstavnici nevladinih organizacija i Uprave za rodnu ravnopravnost. Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka druga žena preživela neku vrstu nasilja.

Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve nasilja gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da nasilje u porodici u Srbiji nije u porastu, ali se o nasilju mnogo više priča i piše, pa se stiče takav utisak.

Ipak, živimo u patrijarhalnoj sredini gde nasilje toleriše, možemo da govorimo o najtežim oblicima nasilja, dodaje Stanojevićeva.

Prema njenim rečima, žene koje odluče da potraže pomoć nailaze na zid zbog toga što Srbija nema mehanizme odgovarajuće pomoći za žene žrtve nasilja.

"Žena žrtva nasilja treba da se obrati policiji koja da pomogne u datom momentu i da pokrene postupak kod javnog tužilaštva", kaže Vesna Stanojević.

"Nažalost, to nije tako, bez obzira na to što nas mnogi ubeđuju da to sve funkcioniše savršeno. Nama stotine žena prođe kroz sigurne kuće i znam na koje probleme nailaze kad traže pomoć institucija", objašnjava Stanojevićeva.

Ona rešenje vidi u zajedničkom stvaranju mehanizma, jer "dokle god sve zavisi od volje pojedinca, nećemo moći da znamo šta radi policija, šta radi tužilaštvo, koji su rokovi sudovima da odlučuju o predmetima nasilja u porodici".

Stanojevićeva kao probleme vidi i to što se postupak prekida ukoliko žena odustane i to što se ne sprovodi zabrana prilaska žrtvi.

"Žene spas traže u sigurnim kućama, ali one su privremeno rešenje. Dobro je da ih ima, u njima je spasen život 41 žene", podseća Stanojevićeva i dodaje da su se ove godine u sigurnoj kući rodile dve bebe.

Ona kaže da podržava akte i konvencije koji mogu da pomognu, ali da je pre pristalica prakse koja će da donese vidljive rezultate.

"Dok se akta primene, prođu stotine žena kroz sigurne kuće i one nemaju adekvatno rešenje kad izađu. Biću uz to, ali da se paralelno radi i na njihovom zbrinjavanju", objašnjava Vesna Stanojević i poručuje ženama da ne trpe nasilje i da se obrate institucijama koje mogu da pomognu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво