Читај ми!

Svako može da prisluškuje?

U Srbiji je oprema za prisluškivanje dostupna svima. Kupcima je dovoljno samo da potpišu da opremu neće zloupotrebiti, ali niko to neće proveravati.

Opremu za prisluškivanje u Srbiji može da kupi bilo ko. Dovoljno je da potpiše izjavu da je neće zloupotrebiti. Zbog čega će je, zapravo, koristiti, niko neće proveravati. "Špijunima amaterima" dovoljno je 300 evra i časna reč da opremu neće zloupotrebiti.

Kupci moraju potpisati da će oprema biti namenjena kontroli njihovog deteta. 

"Da li to rade ljudi ja nisam dužan da pitam niti sam merodavan da procenjujem. Da li oni to koriste za te svrhe ili ne i izbegavam da pitam", kaže prodavac opreme za prisluškivanje Miloš Jovanović.

Potrebno je najviše desetak minuta da se "špijunski softver" instalira u telefon i, kako tvrdi Jovanović, "on pruža sve".

"Može da zameni kompletnu špijunsku opremu, zašto? Omogućava dži-pi-es lokaciju do tri metra tačnosti, presretanje poruka odlaznih i dolaznih, slušanje telefonskih razgovora u okruženju samog telefona, praćenje razgovora koji se odvijaju preko telefona, listing i sve što se kamerom radi na telefonu", objašnjava Jovanović.

Uvoz i prodaja opreme za prisluškivanje nisu regulisane nekim posebnim zakonom, ali prisluškivanje razgovora jeste, i to Ustavom. Uz dozvolu suda na to imaju pravo samo četiri službe: policija, BIA, Vojno-obaveštajna agencija i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

Moć opreme za praćenje i prisluškivanje može se videti na Sajmu bezbednosti. Kamere visoke rezolucije za tajno snimanje sakrivene u dugme, blokeri prisluškivanja razgovora i softverski sistemi za zaštitu elektronskih podataka u računarima, zvezde su sajma.

U zemlji u kojoj i najviši državni činovnici tvrde da imaju problem sa praćenjem i prisluškivanjem, važno je obezbediti se, kažu posetioci Sajma. Oprema za prisluškivanje iz Danske, predstavljena na sajmu može da snima i osam razgovora u isto vreme, i to u radijusu od pet kilometara.

"Ta oprema može da bude mobilna, može da se postavi u automobil i taj radijus od pet kilometara može da šeta po potrebi korisnika", kaže prodavac opreme za praćenje Aleksandar Ostojić.

Firma koja proizvodi ovu opremu prodaje je samo zvaničnim državnim institucijama. Međutim, privatna lica mogu nabaviti opremu za prisluškivanje na periferiji Beograda.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво