Читај ми!

Srbija se klanja svim junacima

Kumanovska bitka nije bila samo početak Prvog balkanskog rata, već i završna etapa srpske revolucije, rekao premijer Ivica Dačić. On je na otvaranju izložbe posvećene stogodišnjici Kumanovske bitke poručio da se Srbija danas i uvek klanja svim junacima u borbi za slobodu i da ih nikada nije, niti će ih zaboraviti.

Premijer Ivica Dačić otvorio je u Vojnom muzeju na Kalemegdanu reprezentativnu izložbu posvećenu stogodišnjici Kumanovske bitke, odakle je poručio da se Srbija danas i uvek klanja svim junacima u borbi za slobodu i da ih nikada nije, niti će ih zaboraviti.

Dačić je istakao da Kumanovska bitka nije bila samo početak Prvog balkanskog rata, već i završna etapa srpske revolucije.

"Tada su svi znali da je Kumanovska bitka u najneposrednijoj vezi sa Kosovskim bojem 1389. godine. Ta srpska bitka nad bitkama, simbolički je završena 70 kilometara jugoistočno od Kosovog polja i 523 godine kasnije", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da je i Beograd tada bio okićen parolama "Za Kosovo - Kumanovo".
Dačić je istakao da izložba u Vojnom muzeju posvećena junacima sa Kumanova, ali i svim drugim junacima koji su se borili za slobodu.

Prema njegovim rečima, Kumanovska bitka i Balkanski ratovi su primer zajedničkog cilja balkanskih država i ratova koji su imali najveću podršku naroda u celoj istoriji.

"Vladao je konsenzus da je došlo vreme da se završi turska okupacija", rekao je Dačić.

Načelnik muzeološkog odeljenja Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović rekao je da je mali broj artefakta sačuvan iz perioda Kumanovske bitke i da je većina uništena u ratovima koji su usledili posle toga, a da je izložba upravo upriličena da na jednom mestu sakupi ono što je sačuvano.

Prema njegovim rečima, izložba se sastoji od 102 fotografije i 52 predmeta predstavljenih kroz modernu kompoziciju.

Autori izložbe "100. godina od Kumanovske bitke - Srbija u Balkanskim ratovima 1912-1913. godine" su kustosi muzeja poručnik Dejan Milivojević, Vuk Obradović i Nataša Tomić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici VS, vojni atašei stranih ambasada u Beogradu i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1913.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво