Читај ми!

Dan dostojanstvenog rada

Velika konkurencija na tržitu rada i rast cena ugrožavaju pravo na pristojan život, ukazuju Sindikati na Dan dostojanstvenog rada. Donošenjem Zakona o sindikatima ili izmenama Zakona o radu, radnici mogu dobiti veće mogućnosti da promene uslove rada na bolje.

Svetski je dan dostojanstvenog rada koji se u Srbiji obeležava četiri godine. Dostojanstven rad podrazumeva posao gde se može zaraditi za pristojan život, na kome se štite prava radnika i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita.

Dostojan rad znači dovoljno radnih mesta, poštovanje prava radnika, iste uslove i mogućnosti zarade muškaraca i žena, socijalni dijalog, pravo na sindikalno organizovanje i sprečavanje eksploatacije radnika.

Sa stopom nezaposlenosti od 25,5 odsto u evropskom smo vrhu. Zbog velike konkurencije na tržištu rada radnici su sve češće izloženi mobingu i kršenju radnih prava, ali se plaše da to i prijave.

"Faktički na dva zaposlena imate jednog nezaposlenog i onda poslodavci vrlo lako ucenjuju po tom pitanju i zbog toga imamo mnogo manje prava nego što smo imali u ranijem periodu", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

Mobing koji u skoro 70 odsto slučajeva čine poslodavci teško je dokazati, a manje od jednog promila počinioca do sada je sudski kažnjeno.

Prema anketama sindikata više od osam odsto zaposlenih bar jednom nedeljno izloženo je mobingu,  a 70 odsto njih je prisustvovalo mobingu. Najnoviji podaci o rastu cena zbog suše i većeg PDV-a govore da je i onima koji rade potrebna prosečna zarada za plaćanje računa.

Željko Veselinović, predsednik USS "Sloga" kaže da radnici rade za male plate, koje im kasne i kako kaže, nemaju gotovo nikakve uslove rada, često i bez HTZ opreme.

"Pritisnuti su sa svih strana i onda dođete u jednu situaciju da vidite da u Srbiji danas nema dostojanstvenog rada. Tog nekog dostojanstva postoji još u nekim državnim ustanovama zato što tu još uvek važe neki kolektivni ugovori", kaže Veselinović.

Zahteve radnika teško je pretvoriti u zakonska rešenja zbog lošeg Socijalnog dijaloga u Srbiji. Tek donošenjem Zakona o sindikatima ili izmenama Zakona o radu, radnici mogu dobiti veće mogućnosti da promene uslove rada na bolje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво