Politička kupoprodaja "Politike"

Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević potvrdio državnim organima da je kupio 50 odsto akcija dnevnog lista "Politika", saznaje RTS.

Dan pošto je u Dnevniku RTS-a vicepremijer Aleksandar Vučić rekao da je vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević kupio 50 odsto akcija dnevnog lista Politika - kao uslugu DS-u - Bogićević se ne oglašava.

U DS-u smatraju da je reč o pokušaju kriminalizacije te stranke. Reaguju medijska udruženja i bivše rukovodstvo Politike, a Vučić ponavlja da će rešenje za spornu prodaju Politike država pronaći u narednih nekoliko dana.

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je u Dnevniku RTS-a da je Politiku, kao uslugu Demokratskoj stranci, kupio vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević. Vučić je još rekao da je Bogićević na to prinuđen i da je, osim udela u Politici, kupio i potraživanja Večernjih Novosti i novosadskog Dnevnika.

Ko je i na koji način prinudio Bogićevića potpredsednik Vlade ne otkriva: "To pitajte njega. Ako mislite da je on bio strašno zainteresovan za novosadski Dnevnik, pošto mu je od neprocenjivog značaja kako će o njemu da izveštava visokotiražni visoki dnevnik, oprostite, ja mislim da to nije tačno", rekao je danas Vučić.

Vučić negira da je Vlada spremna na nagodbu sa vlasnikom "Farmakoma". "Neki ljudi polaze od sebe, oni znaju da bi oni strpali pare u džep, da bi se oni dogovorili sa nekim biznismenima. Pa onda, polazeći od sebe, zamišljaju da tako rade i neki drugi. Moram da im kažem da mi ne pada na pamet da to isto radim", navodi Vučić.

Miroslav Bogićević, ćuti. Za medije je danas nedostupan. RTS nezvanično saznaje da je državnim organima priznao da je kupio udeo u Politici. Pre dva meseca, međutim, demantovao je da ima bilo kakve veze sa kupovinom tog lista.

"Mislim da neko namerno zamenjuje teze i skreće pažnje sa neke priče na ovu priču, nekome odogovara da ja budem eksponiran umesto nekog drugog. U krajnjoj liniji mene vezuju za da sam ja finansijer DS-a što nije istina a isto tako vezuju me da mi je DS mnogo pomogla što takođe nije istina", rekao je tada vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević.

U Demokratskoj stranci kažu da iza onoga što govori Vučić stoji pokušaj kriminalizacije DS-a koji, navode, neće uspeti.

"Treba taj mač pravde da krene u svim pravcima a ne samo prema DS-u, ko god je odgovoran treba da odgovara pred zakonom to je pitanje za tužilaštvo , ne znam zašto se od toga pravi politička priča", kaže Borislav Stefanović iz DS-a.

U LDP-u podsećaju da su oni pre više meseci ukazivali da se sprema prodaja Politike.

Za prodaju Politike odgovorni su oni koji su u odlučili da država ne iskoristi pravo preče kupovine, smatra predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

"Nije gospodin Bogićević bio zadužen da čuva državnu imovinu, da gazduje Politikom u ime države. Za to su bili zaduženi Sonja Liht i Mirko Cvetković", istakla je Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, tu treba tražiti odgovor na pitanje gde je krivično delo i gde je nezakonitost počinjena "u trenutku kada je država dopustila da se 'Politika' prodaje krišom i usred noći".

Neću dozvoliti da me kritikuju oni koji su Politiku doveli na ivicu ambisa, odgovara bivša predsednica Upravnog odbora Politike Sonja Liht. Navodi da je u martu ove godine Politici AD ponuđeno da kupi udeo VACA za 4, 7 miliona evra, ali da taj novac nisu imali, pa su se obratili Vladi.

"Da je to vlada uradila stvar bi bila problematična i sigurna sam da bi se Smajlovićeva pobunila protiv toga. To bi značilo da država ponovo ulazi u puno vlasništvo nad Politikom, to je suprotno onome za šta se Smajlovićeva i njeno udruženje zalažu - da država izađe iz vlasništva nad medijima", kaže bivša predsednica "UO Politike" Sonja Liht.

Prema najavi potpredsednika Vlade, država će u narednih nekoliko dana pronaći rešenje za spornu kupovinu Politike.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво