Читај ми!

Sudije se vraćaju na posao

Na svoje dužnosti se vraća 303 sudija koji svoje mesto nisu našli nakon reizbora 2009. godine, odlučio Visoki savet sudstva. Ministar Nikola Selaković rekao da je time potpuno ispoštovana odluka Ustavnog suda i najavio da neće biti nove reforme pravosuđa.

Visoki savet sudstva doneo je odluku o vraćanju 303 sudija na svoje dužnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde, čime je, kako je rekao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda o vraćanju sudija i tužilaca na svoje dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju, sudije koje nisu našle svoje mesto nakon reizbora iz 2009. godine, ponovo će se vratiti u sudske većnice.

"Članovi Saveta sastali su se i doneli ovu vrlo važnu odluku, koja je samo jedan u nizu koraka u procesu ispravljanja loše reforme pravosuđa u Srbiji. Ističem da na svima nama, kako članovima Visokog saveta, tako i sudijama, leži odgovornost da svim građanima Srbije omogućimo dostupnost pravdi na fer i pravedan način", kazao je Selaković, a navodi se u saopštenju.

Ministar Selaković je rekao da će oni koji ne budu poštovali Ustav i zakon biti najstrože sankcionisani.

Ustavni sud Srbije je 18. jula usvojio ustavne žalbe neizabranih sudija i naložio Visokom savetu sudstva da ih vrati na funkcije na kojima su bili do opšteg izbora 2009. godine.

Državno veće tužilaca ranije je odlučilo da se u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije na posao vrati 122 javnih tužilaca i njihovih zamenika.

Ministar pravde ističe da neće biti "reforme reforme" u pravosuđu, već će se u najkraćem roku popraviti sve ono što se "može i mora popraviti",

Nikola Selaković je zajedno sa šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom konstatovao da je za rad Ministarstva veoma značajno donošenje Strategije i Akcionog plana, kako bi se u narednom periodu što efikasnije otklonile negativne posledice reforme pravosuđa od 2009. godine.

Osvrćući se na probleme u postojećoj mreži sudova, ministar je naglasio da postoje mnoge opštine u Srbiji koje imaju mali broj sudija u odnosu na broj stanovnika i da ta mesta moraju dobiti sudove umesto sudskih jedinica.

Selaković i Dežer su istakli ulogu nezavisnih pravosudnih institucija u Srbiji, kao što su Visoki savet sudstva i Državni savet tužilaca i Pravosudna akademija, koje imaju veliki značaj u srpskom pravosuđu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво