Читај ми!

Oglas koji je uznemirio javnost

Šokantan oglas u kome se na prodaju nudi beba našao se na sajtu Kupujem-prodajem. Bez obzira na to što je najverovatnije reč o šali, stručnjaci upozoravaju da osoba koja je postavila oglas mora da snosi odgovornost.

Na sajtu Kupujem-prodajem, gde se oglašavaju firme i fizička lica našao se i oglas u kome se na prodaju nudi beba. Bez obzira na to što je, najverovatnije, reč o šali, stručnjaci upozoravaju da je to uznemirujući sadržaj i da osoba koja je postavila oglas mora da snosi odgovornost. Oglas je, u međuvremenu, uklonjen zahvaljući interesovanju i pitanjima koja je Tužilaštvu uputila Radio-televizija Srbije.

Bez obzira na to da li je reč o stvarnoj ponudi ili nečijoj želji da privuče pažnju, ili nečem trećem, zaštitnica prava deteta Tamara Lukšić Orlandić kaže da svako pominjanje trgovine decom treba shvatiti najozbiljnije.

"Ja bih pre rekla da je ovo test javnosti, ali mislim da bi nadležni trebalo da istraže do kraja i da vide kako je do toga došlo i da se takva vrsta zabave ne priređuje građanima. Za sve one koji imaju decu, koji žele da imaju decu, to je, prosto, uvredljivo", kaže Tamara Lukšić Orlandić. 

U tužilaštvu podsećaju da je za trgovinu decom najmanja zaprećena kazna pet godina zatvora, a najveća 20 godina. Policija za visokotehnoliški kriminal je uklonila oglas, ali se istraga, kako tvrde, nastavlja.

Da li je reč o neslanoj šali utvrdiće se nakon saslušanja tog lica i utvrđivanja nekih drugih dokaznih radnji i predloga, kaže tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković. 

"U svakom slučaju, čak iako je reč o neslanoj šali, iz ovakve prezentacije materijala moglo bi da proistekne drugo krivično delo kao što je neovlašćeno objavljivanje tuđe fotografije ili snimka", kaže Stamenković.

U Tužilaštvu kažu da su ovakvi oglasi iznenađenje i za njih i da će u istrazi biti posebno detaljni.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво