Читај ми!

Rešenje za sudije i tužioce

Sudije i tužioci koji nisu bili izabrani za nosioce pravosudne funkcije u neuspeloj reformi iz 2009. godine, biće do 22. septembra vraćeni u skladu sa odlukom Ustavnog suda, kaže ministar Nikola Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da će sudije i tužioci "koji nisu bili izabrani za nosioce pravosudne funkcije u neuspeloj reformi iz 2009. godine, biti do 22. septembra ove godine vraćeni u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije".

"Oni će obavljati funkcije u sudovima i tužilaštvima, koji imaju istu nadležnost, kao i oni u kojima su obavljali funkcije pre reforme. Njihovo konačno raspoređivanje biće izvršeno nakon formiranja nove mreže", istakao je ministar pravde.

Državno veće tužilaca će u ponedeljak održati sednicu i tada ćemo raspravljati o načinu vraćanja 122 tužioca, a danas je održana sednica Vrhovnog saveta sudstva, naveo je Selaković, ali nije želeo da govori o detaljima sednice.

Nikola Selaković je najavio da će se krajem meseca u Briselu sastati sa predstavnicima Evropske komisije da bi im predstavio planove za revidiranje dosadašnjih rešenja reforme pravosuđa.

Nakon tog sastanka će, kako je saopštio, javnosti biti poznato na koji način će biti ispravljene "greške" iz reformisanog srpskog pravosuđa.

Kao prioritete Ministarstva pravde i Vlade, Selaković je istakao i pripremu za pregovore sa EU o poglavljima 23 i 24, kao i saradnju sa ministarstvima pravde iz regiona. "Stvaranje dobrog, pravednog i efikasnog pravosudnog sistema nije moguće bez dobre normativne osnove", rekao je Selaković.

Ministar Selaković navodi da Vlada neće tolerisati kriminal i korupciju i dodao da je to njen apsolutni prioritet. "Apsolutni prioritet vlade Srbije i Ministarstva pravde je nulta tolerancija prema vidovima kriminaliteta i svim vidovima korupcije", poručio je Selaković.

Ministar je istakao neophodnost revidiranja novog Zakonika o krivičnom postupku radi, kako je rekao, smanjenja stepena složenosti krivičnog postupka i kako bi uloga suda ispunila zahteve za nezavišnošću i efikašnošću u radu.

On je napomenuo da je Ministarstvo pravde formiralo pet radnih grupa za izradu izmena i dopuna deset pravosudnih zakona koje su već počele sa aktivnošću.

Takođe Selaković očekuje da će do sredine oktobra predstavnici pravosuđa, akademske zajednice i relevatnih međunarodnih institucija iznaći najbolja rešenja za izmene postojećih zakona.

Upitan o saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine na protokolu o saradnji tužilaštava za ratne zločine i o međusobnom izručivanju optuženih za organizovani kriminal Selaković je kazao da su formirane radne grupe koje rade na zakonskim rešenjima.

"Intenziviranje regionalne saradnje kad je u pitanju Ministarstvo pravde i držvne uprave u Srbiji sa ministarstva pravde u regionu je nešto na čemu mi insistiramo", rekao je Selaković.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво