Читај ми!

Vladika Porfirije: Nasilje neprihvatljivo

Eksplicitan stav Srpske pravoslavne crkve jeste da su metode nasilja apsolutno neprihvatljive za lečenje bilo koje bolesti, kaže vladika jegarski Porfirije.

Jegarski episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije osudio je svaku nasilnu metodu u lečenju bolesti zavisnosti.

Vladika Porfirije je na konferenciji za novinare u crkvenoj komuni za lečenje bolesti zavisnosti "Zemlja živih" u Čeneju kraj Novog Sada rekao da je eksplicitan stav SPC da su metode nasilja apsolutno neprihvatljive za bilo kakvo lečenje bilo koje bolesti.

"O tome mogu da posvedoče svi momci koji su u našoj komuni, kao i svi koji su u drugim kućama. Naš temelj i okvir je isključivo ljubav", rekao je Porfirije pod čijim okriljem radi ta komuna.

On je dodao da je u komuni sve transparentno, da nema nikakve mistifikacije i da sve funkcioniše na tom principu.

Član Gradskog veća Novog Sada za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Milan Đukić posetio je Centar za rehabilitaciju zavisnika "Zemlja živih". On je najavio formiranje "građanske komune" za lečenje bolesti zavisnosti i rekao da će vlasti nastaviti podršku ostalim komunama koje rade u skladu sa zakonom.

Gradske vlasti ne žele da zbog ubistva jednog štićenika, u Centru za odvikavanje "Sretenje" kod Jadranske Lešnice, "padne senka" i na komune koje rade dobro i po zakonu, rekao je Đukić i ocenio da društvo mora da promeni odnos prema osobama izlenim od bolesti, koje žele mesto u društvu.

Đukić je obišao i Rehabilitacione centre "Raskršće" u Čeneju i "Duga" u Novom Sadu.

Štićenik: Peranović me je tukao

Nekadašnji štićenik Doma za lečenje bolesti zavisnosti u Jadranskoj Lešnici Đorđe Andrejić rekao je da ga je sveštenik Branislav Peranović, koji je osumnjičen za ubistvo jednog štićenika, tukao tokom njegovog kratkog boravka u tom domu.

Andrejić je agenciji Beta rekao da je u taj dom smešten na prevaru, odnosno da su u pet ujutru jednoga dana došla dvojica muškaraca kod njega kući i predstavila se kao policajci. Dodao je da su mu rekli da treba da prepozna neke ljude i naveo da ga to nije iznenadilo jer se takve stvari dešavaju u svetu narkomanije.

Međutim, ispričao je Andrejić, shvatio je da ga vode van Beograda i uplašio se kada su prošli i kroz Loznicu i odjednom se našli na makadamu u nekoj šumi. Potom su ga ostavili ispred zgrade u obliku ćiričnog slova "P" gde su šetale grupice muškaraca.

Bivši štićenik doma u Lešnici ispričao je da se tokom svog sedmodnevnog boravka jednom prilikom požalio Peranoviću da se ne oseća dobro, na šta je ovaj uzvratio batinama.

Andrejić, koji se nakon raspuštanja doma u Jadranskoj Lešnici nalazi u centru "Raskršće" u Čeneju, rekao je da je imao modrice po telu, a na njegovom desnom oku vidljiv je puknuti kapilar i modrica za koju je rekao da mu je naneo sveštenik Branislav Peranović.

Andrejić je rekao da je deset godina radio kao novinar u listu Politika i da želi da javnosti ispriča šta se događalo u Jadranskoj Lešnici i kakvim metodama se služio sveštenik Peranović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво