Читај ми!

"Sretenje" na zahtev roditelja

Episkop šabački Lavrentije kaže da je Centar za odvikavanje od droga "Sretenje" u Jadranskoj Lešnici formiran na zahtev roditelja zavisnika. Da nije dat blagoslov, crkva bi bila kritikovana, naveo vladika, uz žaljenje što je gubitkom jednog života dobra namera dovedena u pitanje.

Centar za odvikavanje od droga "Sretenje" u Jadranskoj Lešnici, u kojem je pretučen i preminuo jedan štićenik, otvoren je po zahtevu roditelja zavisnika, rekao je vladika šabački Lavrentije.  

"Veliki broj porodica narkomana godinama je vapio za pomoć da se na ovom prostoru formira centar za njihovo zbrinjavanje i lečenje. Mi smo izašli u susret njihovom apelu i osnovali Centar", navodi se u saopštenju episkopa Lavrentija.

"Da smo odbili da damo blagoslov za rad ovoga Centra bili bi, verovatno, izloženi kritikama i optužbama da Crkva ništa ne radi, da ne razume vreme, da ne brine o svom narodu, da je neaktivna, da je konzervativna, da nije kao crkva u Evropi", naveo je vladika Lavrentije.

Prema njegovom mišljenju, u Centru za odvikavanje od droga spaseni su mnogi mladi ljudi, ali je sve dovedeno u pitanje gubitkom jednog života.

Episkop je naveo da je tokom službe u Evropi upoznao rad sličnih centara pri crkvi, ali je izrazio sumnju da je naše društvo sposobno za takav vid lečenja zavisnika.

"Očito je da kod nas, posle svih iskušenja i lomova kroz koje je naše društvo prošlo i prolazi, tako nešto ne može dovoljno dobro da funkcioniše. Očigledno nije dovoljna samo dobra namera, kakva je bila naša. Potreban je, pre svega, visok stupanj odgovornosti, zatim, stručnost, kompetentnost, iskustvo i znanje, kao i šira društvena podrška. Svega toga, bar kada je u pitanju ovaj posao, nama nedostaje", naveo je Lavrentije.

Episkop je uputio izvinjenje javnosti koja je tragičnim događajem u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje" uznemirena.

U tom Centru, u ponedeljak 6. avgusta, pronađeno je telo štićenika Nebojše Zarupca, a za njegovu smrt okrivljen je sveštenik Branislav Peranović, upravnik Centra.

Prema navodima istražnog sudije Slobodana Velisavljevića, Peranović je osumnjičen za ubistvo nanošenjem brojnih udaraca drvenom motkom i pesnicama, što je izazvalo povraćanje i gušenje želudačnim sokom. 

Peranoviću je određen jednomesečni pritvor, a episkop Lavrentije ga je suspendovao do okončanja postupka. Centar u Jadranskoj Lešnici kod Loznice zvanično je zatvoren odlukom Eparhije šabačke.

Peranović je u žižu javnosti dospeo 2009. godine pošto je objavljen snimak kako su štićenici centra "Crna reka", čiji je upravnik ranije bio, prebijani lopatom. Crkva je tada počela sudski postupak protiv sveštenika, ali on nije okončan, kao ni građanska parnica protiv njega.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво