Читај ми!

Pomen žrtvama u Goraždevcu

U prisustvu oko stotinu Srba u crkvi Svete Bogorodice u Goraždevcu održan pomen dvojici srpskih dečaka koji su ubijeni na reci Bistrici pre devet godina. Euleks odavno obustavio istragu, počinioci na slobodi.

12.43 - Održan parastos žrtvama u Goraždevcu. Parastos držao vladika Teodosije pred stotinak žitelja tog mesta.  

Na današnji dan pre devet godina ubijeno je dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji. Za taj zločin još niko nije odgovarao. Euleks je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od Unmika.

Parastos žrtvama služio je vladika Teodosije na groblju u Goraždevcu, gde se okupilo stotinak stanovnika ovog mesta.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na reci Bistrici, a njihovi drugovi Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Majka ubijenog Ivana Jovovića razočarana je što je istraga obustavljena, a ubicama nema do danas traga. 

Kaže da je jedina novost u istrazi za poslednjih devet godina to što su od Euleksa dobili telegram da je istraga zatvorena.  

"Znači niko nije kriv, kriva su sama deca što su se igrala i išla na kupanje. Nemam više šta  da kažem", rekla je majka ubijenog Ivana.

Vladika Teodosije pozvao je žitelje Goraždevca da uprkos neotkrivanju ubica, ne pomišljaju da napuštaju svoje kuće i imanja.

"Vašim životima i ostajanjem na ovim prostorima i ovo parče zemlje pod ovim nebom jeste srpsko i nećemo ga predati tuđincima", rekao je vladika Teodosije.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni, uprkos obećanju tadašnjeg šefa Unmik policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je Unmik ponudio. Unmik je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru na pedesetak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Zatvaranje istrage 

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da zvanično zatvaranje istrage ne znači i odustajanje od potrage za počiniocima ubistva. 

"Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred", rekla je Gudeljevićeva.

Ona je navela da ta istraga predstavlja "veliku poteškoću za tužilaštvo" pošto se zločin dogodio pre mnogo godina.

Euleks je stalno ohrabrivao građane da dostave sve informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju okolnosti u vezi sa tim strašnim zločinom. Pošto policijska istraga nije imala rezultata i nijedan osumnjičeni nije identifikovan, tužilac je odlučio da je zatvori, rekla je portparolka Euleksa.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će iskoristiti svaku priliku da razgovara sa predstavnicima UNMIK-a i Euleks-a, i svih ostalih međunarodnih organizacija koje se nalaze na Kosovu i Metohiji, kako bi ih podsećao da je od njihovog dolaska ubijeno preko hiljadu Srba i da za to niko nije odgovarao.

"Istraga se mora pokrenuti i međunarodna zajednica uz vlast koju je dobila mora da prihvati da je dobila odgovornost da uspostavi vladavinu prava i da obezbedi život svima na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine. Ubistvo u Goraždevcu smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika autobusa "Niš ekspresa" koji je dignut u vazduh.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво