Читај ми!

Peranoviću jednomesečni pritvor

Svešteniku SPC Branislavu Peranoviću, optuženom za ubistvo štićenika Centra za odvikavanje od droge "Sretenje" Nebojše Zarupca određen jednomesečni pritvor. Predviđena kazna za ubistvo, za koje je Peranović optužen, od 5 do 15 godina.

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević odredio je jednomesečni pritvor svešteniku SPC Branislavu Peranoviću, optuženom za ubistvo Nebojše Zarupca (39), štićenika "Centra za odvikavanje od droge - Sretenje".

Zbog smrti u Jadranskoj Lešnici, osim Branislava Peranovića, još neko će morati da bude pozvan na odgovornost, rekao je episkop jegarski Porfirije

Saslušanje pred istražnim sudijom trajalo je tri i po sata i optuženi je izneo svoje viđenje slučaja i rada Centra, rekao je sudija Velisavljević.

"On je detaljno odgovarao na pitanja o slučaju i samom radu Centra za odvikavanje od droge. Osumnjičen je za ubistvo izazvano velikim brojem udaraca drvenim štapom i pesnicama usled čega je Zarubac pao u nesvest i udavio se želudačnim sokom, što je zvaničan izveštaj patologa", rekao je Velisavljević.

Sudija je naveo da će konačnu kvalifikaciju dela biti potrebno dodatno veštačenje, a predviđena kazna za ubistvo, za koje je optužen sveštenik Peranović, je od 5 do 15 godina.

Prema navodima istražnog sudije Velisavljevića, telo štićenika Centra pronađeno je u ponedeljak oko 20.30 časova, u pomoćnoj kući sveštenika Branislava Peranovića udaljenoj dva kilometra od centra za odvikavanje.

Da li je i ko Peranoviću odobrio rad u Centru, nije moguće saznati u Odeljenju za planiranje i izgradnju u Loznici.

Sudija Velisavljević kaže da je centar osnovala Eparhija šabačka. "To je oblast koja nije u dovoljnoj meri regulisana, koja je prepuštena i pojedincima i postoji jedna pravna praznina, koja se moguće na neki način i zloupotrebljava", kaže Velisavljević. 

Majka nastradalog Nebojše Milica Lukić sina je videla pre samo sedam dana i kaže da je izgledao mnogo bolje.

"Ne znam koga bih osudila i ko je odgovoran, ja sam bespomoćna, pokušavala ono što sam mogla i koliko sam mogla, nisam ništa uspela", priča Nebojšina majka.  

Peranoviću zabranjeno sveštenodejstvo

Istovremeno, episkop šabački Lavrentije je od danas "privremeno zabranio sveštenodejstvo" svešteniku Branislavu Peranoviću.

"Zbog osnovane sumnje da je sveštenik Branislav Peranović počinio ubistvo, episkop šabački ga stavlja pod privremenu zabranu sveštenodejstva do okončanja krivičnog postupka", saopštila je Eparhija.

Kako je navedeno, vladika je zadužio Eparhijski crkveni sud da prati tok krivičnog postupka i preduzme odgovarajuće mere prema svojim ovlašćenjima.

Nakon ubistva štićenika Centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti u Lešnici i hapšenja Branislava Peranovića, oko 50 štićenika vratilo se kućama.

Inače, protojerej Branislav Peranović javnosti je postao poznat 2009. godine, kada se pojavio snimak iz Rehabilitacionog centra za lečenje narkomana "Crna Reka", gde je bio upravnik. Na tom snimku vidi se kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Pre tri godine, na zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve tadašnji vladika Artemije je raspustio Centar, a Peranović je prethodno smenjen sa mesta upravnika.

Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podnelo je optužnicu protiv Peranovića za krivično delo mučenja i nasilja. Suđenje je završeno krajem prošle godine i čeka se presuda tutinskog suda. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво