Читај ми!

I tužioci se vraćaju na posao

Više od 300 neizabranih sudija i javnih tužilaca se vraća na posao, pošto je Ustavni sud usvojio njihove žalbe. Sud je time poništio odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kojima su odbijeni njihovi prigovori.

Ustavni sud Srbije usvojio je žalbe više od 300 neizabranih sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koji su ostali bez posla u procesu reizbora.

Sud je prihvatio žalbe 122 neizabrana javna tužioca i zamenika javnih tužilaca, i žalbe 194 neizabrane sudije.

Sud je time poništio odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kojima su odbijeni njihovi prigovori.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da u odlučivanju o prigovorima neizabranih sudija i tužilaca nije oborena pretpostavka da oni ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku i tužilačku funkciju čime je poništena odluka VSS kojom su odbijeni njihovi prigovori.

Ustavni sud je naložio Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca da u roku od 60 dana od prijema njegove današnje odluke vrati na posao neizabrane sudije i tužioce.

Ne osporavajući odluku, Državno veće tužilaca daće svoje mišljenje kada se upozna sa obrazloženjem odluke.

U strukovnom udruženju nisu iznenađeni odlukom Ustavnog suda.

Kažu da su od trenutka kada je revizija završena ukazivali na brojne neodstatke. Tvrde da je bila netransparentna, kontradiktorna i sprovođena na osnovu spornih kriterijuma.

"Nedostaci kada je u pitanju reizbor, tiču se transparentnosti, kontradiktornosti i primene kriterijuma. Drugim rečima domaća, a i međunarodna stručna javnost je stanovišta da kriterijumi po kojima je trebalo vršiti reizbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca kada je u pitanju reizbor nisu primenjivani", rekao je predsednik Udruženja javnih tužilaca Goran Ilić.

Boljević: Svi će imati gde da rade

Na istoj sednici, Ustavni sud usvojio je i žalbe 194 sudije. Uz sudije čije su žalbe usvojene pre nedelju dana, u naredna dva meseca na posao će se vratiti njih 320. U Društvu sudija Srbije tvrde da će svi imati gde da rade.

"Sada kada bi se sve nereizabrane sudije i tužioci vratili u sudski sistem, a sumnjam da će svi vratiti, bilo bi onoliko sudija i tužilaca koliko je bilo u junu 2009. godine", rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ona je navela da je Evropsko udruženje sudija koje je pisalo briselskim institucijama početkom juna ove godine ukazalo na to da sistem kakav je srpski, u kome se sprovode radikalne promene, takav da treba veći broj sudija.

"Tako da to neće biti višak, a ova nepravda jedino se na ovaj način može otkloniti", rekla je Dragana Boljević.

Posle prve odluke Ustavnog suda, Ministarstvo pravde ukazalo je da su među sudijama i tužiocima čije su žalbe usvojene i oni koji su optuženi i osuđeni za teška krivična dela.

U strukovnim udruženjima slažu se da bi te sudije i tužioci trebalo da budu udaljeni sa posla, ali putem disciplinske odgovornosti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво