Читај ми!

Društvo sudija: Odluku Suda primeniti na sve

Društvo sudija Srbije traži od Ustavnog suda da odluku o vraćanju 126 neizabranih sudija na posao primeni na sve sudije i tužioce koji nisu prošli opšti izbor. Odluka Ustavnog suda odnosi se oko 120 nereizabranih sudija kojih je inače 837, kažu u Društvu sudija.

Ustavni sud Srbije treba da razmotri mogućnost da odluci kojom je prihvatio žalbe neizabranih sudija da karakter "pilot odluke" koja će se odnositi i na preostale nerešene žalbe i nereizabrane sudije i tužioce koji se još nisu žalili, saopštilo je Društvo sudija Srbije.

Društvo sudija Srbije je navelo da se odluka Ustavnog suda odnosi samo na nešto više od 120 nereizabranih sudija kojih je inače 837.

"Pred Ustavnim sudom je ostalo više od 200 sudijskih i 120 tužilačkih žalbi. Oko 150 sudija upravo sačinjava žalbe za Ustavni sud, dok Visoki savet sudstva do danas nije dostavio odluke za još oko 300 sudija", piše u saopštenju.

Ustavni sud Srbije je 11. jula usvojio više od 120 žalbi neizabranih sudija i utvrdio da u odlučivanju o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju čime je poništena odluka Visokog saveta sudstva po kojima su odbijeni prigovori sudija.

U saopštenju Društva sudija Srbije navodi se da je jednoglasna ocena evropskih stručnjaka da je reizbor povredio evropski standard o stalnosti sudijske funkcije kao garantiji sudske nezavisnosti, koja je temelj pravne države.

Kao jednu od mera za otklanjanje negativnih posledica reizbora stručnjaci predlažu vraćenje u sistem nereizabranih sudija i tužilaca, piše u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво