Читај ми!

Zatvor zbog prodaje obnovljenih kuća

Izbeglim Srbima, koji ne žive u obnovljenim kućama u Hrvatskoj, stižu tužbe da vrate uložen novac. Predstavnici Srba upozoravaju da su to etnički motivisani sudski procesi i da nema ni egzistencijalnih, ali ni bezbednosnih uslova za povratak Srba.

Srbi proterani iz Hrvatske dugo su čekali na obnovu svojih u ratu uništenih kuća, ali im sada hrvatska država šalje tužbe za povraćaj novca uloženog u obnovu pošto u tim kućama niko ne živi.

Predstavnici Srba iz Hrvatske upozoravaju da su to etnički motivisani sudski procesi i da nema ni egzistencijalnih, ali ni bezbednosnih uslova za povratak Srba.

Zahtevaju ukidanje Zakona po kome Srbi najmanje 10 godina moraju da žive u obnovljenim kućama i ne smeju ih ni pokloniti ni prodati bez saglasnosti hrvatske države. Nova vlada u Zagrebu najavljuje novi zakon.

Porodica Perenčević živi u Bavaništvu kod Pančeva, na imanju kupljenom od prodaje obnovljene kuće kod Siska, koju je hrvatska vojska minirala 1991. godine.

Kada su potpisaivali Ugovor o obnovi nameravali su da se vrate u svoje selo, ali su posle svakog odlaska bili sve uvereniji da tamo nisu dobrodošli i da za njih nema posla.

Našli su kupca i u sudu u Sisku i sklopili kupoprodajni ugovor. Ipak presuđeno je - prekršen je Ugovor koji zabranjuje prodaju obnovljenih kuća i zahteva njeno korišćenje najmanje 10 godina.

Nikola Perenčević, izbeglica iz Hrvatske kaže da mu je stigla presuda da plati 320.000 kuna ili oko 40.000 evra i šest meseci zatvora kao uzor drugima da oni ne prodaju.

"Najpre su me pokrali, pa su mi srušili, pa mi sin poginuo tamo i sad sve to što su oni meni učinili da ja platim. Ne znam, verujem novoj vladi da će nešto preduzeti", rekao je Perenčević.

Ovo je do sada najdrastičniji primer kažnjavanja Srba izbeglih iz Hrvatske prema Zakonu o područjima od posebne državne važnosti, ali ni drugi poput onog koji je zabeležila Hrvatska radio-televizija nisu manje bolni - stižu tužbe i zahtevi za povraćaj novca onima koji se nisu vratili.

"Bila sam svesna toga, ali sam mislila da će svakim danom biti bolji uslovi za povratak, da će biti posla za članove porodice, imamo kuću svoju i zemlju, da bude neka platica i da može da se živi", kaže Mira Nikolić.

Stiglo 150 tužbi

Do sada je stiglo 150 tužbi za povraćaj novca uloženog u obnovu kuća, ali može ih biti do 30.000 koliko je obnovljnih srpskih kuća. Prosečno, hrvatska država traži nazad oko 30.000 evra.

"To su veliki iznosi koje ljudi nemaju, a ako ne vrate novac država im na kraju oduzima kuću. Što će državi prazne kuće u tim mestima, kome će ih prodati i dati, glupost jedna notorna", rekao je Veljko Džakula iz Srpskog demokratskog foruma.

"Neko je vrlo pametno procenio da će efekti takvih presuda biti bolji za njih nego ova borba sa tenkovima i puškama, avionima. I jeste, rat je trajao četiri godine, a sa ovim presudama nema kraja i mi iz toga ne možemo izaći", rekao je predsednik Dokumentaciono informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Žalbe su predstavnici Srba uputili na mnoge adrese, ali su propisi na strani hrvatske države.

"Žalili smo se državnom tužilaštvu i Ministartvu pravosuđa da se taj zakon izmeni, jer nisu postignute pretpostavke za povratak u povratničkim sredinama tako da se ne može decidno primenjivati zakon i ta privatna imovina ne može se tako olako oduzimati", rekao je Vojislav Stanimirović, poslanik SDSS-a u Saboru.

"Vlada je u svom programu napisala i spremna je da razmotri sva pitanja koja spadaju u te domene, jer je u toku izrada novog zakona o potpomugnitim područjima i očekujem o da će biti izglasano u Saboru do kraja ove godine", kaže pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Stanko Janić.

Do tada otvorena je polemika u javnosti, ali i postavljeno pitanje ko će snositi odgovornost za sudske troškove koje će hrvatska država morati da plati, ako od tužbi odustane.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво