Читај ми!

Usvojene žalbe neizabranih sudija

Ustavni sud Srbije poništio odluku Visokog saveta sudstva o neusvajanju žalbi 120 neizabranih sudija i tužilaca. Odluka je doneta na osnovu žalbi neizabranih sudija Ustavno sudu.

Ustavni sud Srbije poništio odluke Visokog saveta sudstva o neprihvatanju 120 žalbi neizabranih sudija i tužilaca i naložio da se oni ponovo izaberu.

Sud je usvojio žalbe neizabranih sudija i tužilaca na odluku Visokog saveta sudstva i utvrdio da u postupku odlučivanja o njihovom prigovorima Visoki savet sudstva nije dokazao da sudije i tužioci ne ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudsku funkciju.

Ustavni sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana od kada dobije odluke Suda izvrši izbor podnosilaca žalbi, odnosno neizabranih sudija i tužilaca.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je za RTS da je Ustavni sud potvrdio ono što Društvo tvrdi sve vreme i da će neizabrane sudije morati da budu vraćene na posao.

"Ne samo što je Visoki savet sudstva loše radio svoj posao, a radio je loše svoj posao, već zato što je čitav reizbor bio protivan standardima. Ustavni sud je ustvari ovim odlukama da celokupnu odgovornost prebaci na Visoki savet sudstva, a sam je isto toliko, najmanje isto toliko odgovoran jer je 2009. godine dozvolio da se reizbor obavi odbacivši zahtev Udruženja sudija Srbije da je reizbor neustavan", rekla je Dragana Boljević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво