Читај ми!

Oficirske sablje za najbolje

Oficirima koji su završili Generalštabno usavršavanje škole Nacionalne odbrane, na svečanosti u Domu Narodne skupštine uručene oficirske sablje. Polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane dodeljene plakete.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je tradicionalna vojnička odličija, oficirske sablje, oficirima koji su uspešno završili školovanje u 55. klasi Generalštabnog usavršavanja škole Nacionalne odbrane.

Obraćajući se prisutnima, Nikolić je rekao da se Srbija oduvek zalagala za miroljubivo rešavanje otvorenih pitanja i poštovanje principa međunarodnog prava i da danas aktivno doprinosi stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Nikolić je diplomcima ukazao da oni nastavljaju časnu vojnu istoriju i tradiciju, da ih obavezuje istorija, temelj na kojem će se graditi i raditi na izgradnji mira i stabilnosti.

"Učešće u mirovnim misijama od velikog je značaja za međunarodni ugled Srbije i za ostvarivanje interesa Srbije. Saradnjom sa drugim armijama sveta u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, na najbolji način se promoviše ugled vojske i zemlja", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije posebno je pozdravio pripadnike inostranih armija koji su se usavršavali zajedno sa pripadnicima Vojske Srpske, ocenjujući je da su oni dokaz da zemlje iz kojih dolaze imaju poverenja u vojno školstvo Srbije i da Vojna akademija predstavlja vodeću visokoškolsku ustanovu regiona.

Zlatna sablja za najboljeg u rangu

Najbolji u rangu je potpukovnik Vangel Milkovski, sa prosečnom ocenom 9,80, kome je predsednik republike uručio pozlaćenu sablju.

Drugi u rangu je potpukovnik Zoran Dragićević, sa prosečnom ocenom 9,40, kome je Nikolić uručio srebrnu sablju, dok je trećem u rangu, potpukovniku Nenadu Sretenoviću, sa prosečnom ocenom 9,20, urečena sablja sa posvetom.

Generalštabno usavršavanje završilo je 36 oficira Vojske Srbije i tri oficira iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su osposobljeni za planiranje i rukovođenje u savremenim vojnim operacijama u zemlji i svetu.

Svečanost povodom završetka njihovog školovanja organizovano je u Domu Narodne skupštine isto kao i svečanost povodom završetka školovanja 1. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Polaznicima 1. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, koje je završilo 13 polaznika iz više državnih organa Srbije i dvojica iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, plakete je uručio ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Uz rodbinu, rođake i prijatelje, polaznike Generalštabnog usavršavanja i Visokih studija bezbednosti i odbrane, svečanosti su prisustvovali strani vojni izaslanici, diplomatski kor, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije genaral-potpukovnik Ljubiša Diković.

Generalštabno usavršavanje i Visoke studije bezbednosti

Generalštabno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane u Vojnoj akademiji je treći nivo usavršavanja nakon završenih osnovnih studija oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oficira iz oružnih snaga stranih zemalja.

Cilj Generalštabnog usavršavanja je osposobljavanje oficira za obavljanje najviših dužnosti u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i za komandovanje operativnim sastavima, kao i za obavljanje operativnih, štabnih, nastavnih i drugih odgovornih dužnosti.

Visoke studije bezbednosti i odbrane su novi vid stručunog usavršanja u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije, a na njima se jednom godišnje realizuje četvrti, najviši nivo karijernog usavršavanja oficira i državnih službenika.

Osnovni cilj Visokih studija bezbednosti i odbrane je obrazovanje i priprema polaznika iz Srbije i zemalja regiona za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво