Читај ми!

Reakcije na zabranu "Obraza"

Odluka Ustavnog suda da zabrani delovanje ultradesničarske organizacije "Obraz" izazvala u javnosti pozitivne reakcije.

Republičko javno tužilaštvo pozdravilo je odluku Ustavnog suda Srbije o zabrani organizacije "Obraz", ocenjujući da će doprineti suzbijanju nasilja i netolerancije, koju je propagirala ta organizacija.

"Ovakva odluka šalje veoma snažnu poruku da je zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda u Republici Srbiji neprikosnovena", rekao je portparol tužilaštva Tomo Zorić za Tanjug.

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da je zabrana klerofašističke organizacije "Obraz" bila "nužna", ali je upozorio da njome neće biti rešen problem ekstremizma u društvu već da se moraju poboljšati uslovi života i obrazovanja.

Janković je rekao da zabrana "Obraza" stvara uslove za suzbijanje ekstremizma, ali da se mora više uraditi u pogledu obrazovanja, kao i poboljšavanja uslova života radi rešenja tog problema.

"Ne treba misliti da je tom zabranom rešen problem ekstremizma. Potrebne su intenzivnije mere u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, ali i ekonomije. U protivnom ekstremizam će se povećavati", upozorio je zaštitnik građana.

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je zabrana "Obraza" još jedna dobra vest za Srbiju, ali ostaje nejasno zašto je trebalo čekati šest i po godina da do toga i dođe.

LSV podseća da je pokrajinski parlament još 20. decembra 2005. godine zvanično zatražio zabranu "Obraza", kao i onemogućavanje delovanja ostalih neformalnih ekstremističkih grupa.

Sada, nakon zabrane, očekujemo i konkretne mere, poput toga da članstvo u "Obrazu" ili nastavljanje njihovih ideja bude krivično delo, kako bi se ta organizacija i konačno ugasila, ističe se u saopštenju LSV-a.

JUKOM: Država protiv nasilja

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM Milan Antonijević ocenio je da je odluka Ustavnog suda Srbije da zabrani "Obraz" pozitivan korak.

Antonijević je za Radio Slobodna Evropa rekao da je dobro da se sada kada postoji porast nasilja šalje poruka da država neće tolerisati one koji promovišu nasilje i protiv kojih su pokrenuti ozbiljni postupci.

Nezavisni policijski sindikat Srbije smatra da je zabrana dobar potez, ali je upozorio da to nije dovoljno za povećanje bezbednosti u Srbiji.

U saopštenju tog sindikata kaže se da su i dalje na slobodi članovi "Obraza" koji su učestvovali u brojnim neredima i da njih ništa ne sprečava da nastave to da rade.

Ove osobe ništa ne sprečava da nastave sa ugrožavanjem bezbednosne situacije u zemlji i budu potencijalni učesnici novih nemira motivisanih mržnjom kao što su organizovani neredi u Beogradu povodom održavanja Parade ponosa, 10. oktobra 2010. kada su teže i lakše povređena 124 policajca", ističe se u saopštenju.

Gej strejt alijansa pozdravila je odluku Ustavnog suda Srbije da zabrani delovanje "Obraza" i istakla da ta odluka može biti "prekretnica" za dalju borbu protiv nasilja i diskriminacije.

GSA je u saopštenju ocenila da zabrane rada desničarskih organizacija neće biti dovoljne za rešavanje problema "ekstremizma i sveprisutnog nasilja", ukoliko država ne nastavi sa sistemskim merama suzbijanja i prevencije nasilja i diskriminacije.

Alijansa je izrazila očekivanje da će Ustavni sud i druge postupke za zabranu rada sličnih organizacija i grupa okončati identičnim odlukama u što kraćem roku.

I organizacija "Parada ponosa Beograd" pozdravila je odluku Ustavnog suda Srbije da zabrani "Obraz" i pozvala državne organe da, pored odbijanja registracije sličnih udruženja, kažnjavaju akte nasilja i diskriminacije koje čine pripadnici tih grupa.

Odluku o zabrani delovanja rada "Obraza" Ustavni sud je doneo na zahtev republičkog javnog tužioca koji je još 25. septembra 2009. godine tražio da se zabrani ta organizacija zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво