Читај ми!

Kostina bitka

Desetogodišnji Kosta Vasiljević ne odustaje od borbe sa teškom bolešću. Posle dve operacije, Kosta, koji boluje od cerebralne paralize, prohodao je i krenuo u redovnu školu. Sledeća operacija zakazana je za jun i košta 258.000 dinara.

Posle dve operacije, desetogodišnji Kosta Vasiljević iz Beograda, koji boluje od cerebralne paralize, prohodao je i krenuo u redovnu školu. Pred njim su, međutim, godine lečenja, a kako bude rastao čekaju ga nove operacije.

Sepsa na rođenju, krvarenje na mozgu. Kosta je operisan već sa četiri meseca, a potom – dva meseca kasnije. Posledica – cerebralna paraliza.

Željko Vasiljević, Kostin tata, kaže da su prognoze bile katastrofalne. "U startu su nam rekli da će to biti mentalna retardacija, totalna nepokretnost, ali nismo se osvrnuli na to", kaže Željko.

Zahvaljujući operacijama koje su, u bolnici u Ćupriji, uradili lekari iz Rusije, Kosta je napredovao. On danas hoda, čita, piše. Uz očevu pomoć prepešači i po dva kilometra.

"Šta je tu je, ja se uglavnom borim", kaže Kosta. Velika podrška Kosti su njegovi drugari.

"Želim Kosti brz oporavak, pa da možemo da igramo košarku, fudbal, tenis i svakakve druge igre", kaže Lazar Mitić, Kostin najbolji drug.

Defektolog Gorana Vulić kaže da je Kosta dobar dečak, za koga ne postoji 'neću', 'ne mogu više', 'umoran sam' i da treba iskoristiti potencijal kada dete hoće da radi.

Za prethodnu operaciju, posle koje je Kosta prohodao, novac je obezbeđen zahvaljujući, pre svih, roditeljima i đacima Osnovne škole "Hiljadu trista kaplara". Kostu, međutim, u junu čeka operacija koja košta 258.000 dinara.

Kostina mama Neda kaže da novac moraju da obezbede kako znaju i umeju. "To je ono što ima efekta, što njemu pomaže, što on stvarno napreduje odlično i prosto ima šansu koju ne smemo da mu uskratimo", kaže mama Neda.

Kosta danas bije bitku na dva fronta: u školskoj klupi i sa bolešću. Ova druga traje skoro deceniju. Samo za terapiju svakog meseca treba više od 400 evra.

Ako možete i želite da pomognete, broj žiro-računa je:

Poštanska štedionica

200-49257180-28

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво