Читај ми!

Lakše školske torbe

U Beogradu počinje ugradnja školskih ormarića, u kojima će đaci moći da drže udžbenike i pribor. Osim što je praktično, stručnjaci ističu da je daleko zdravije, pošto je teška torba najčešći uzrok krivljenja kičme.

Da bi došli u školu, đaci nose torbe i rančeve teške od šest do deset kilograma, kažu učitelji. Od prvog septembra to će se promeniti, jer će svako dete u beogradskih školama imati svoj ormarić.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović kaže da đacima od prvog do četvrtog razreda možda i neće biti funkcionalno i zgodno s obzirom na to da su učenici celokupnu nastavu slučaju u jednoj učionici.

"Sa druge strane, za učenike starijih razreda ormariće ćemo morati da stavimo u hodnik s obzirom da menjaju smene i da je kabinterska nastava", objašnjava Grušanović.

Lekari kažu da đačka torba ne bi trebalo da bude teža od 15 odsto telesne težine učenika.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, čak trećina dece školskog uzrasta ima teškoće zbog krive kičme, a jedna petina zbog lošeg držanja tela. Sve je više osnovaca i sa deformitetima stopala.

Doktorka Ljiljana Sokol Jovanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističe da većina đaka ima nedovoljno razvijene mišiće, koji treba da nose njihovo telo, a problem postaje još veći kada treba da ponesu još nekoliko kilograma knjiga i pribora za školu.

"Treba obratiti pažnju na naramenice. Naramenice školske torbe, ukoliko su od mekog materijala i nedovoljno široke, mogu da previše pritiskaju mišiće ramenog pojasa i ometaju cirkulaciju u predelu vrata, i glave i na taj način da dovedu do pojave glavobolje", navodi Jovanovićeva.

Prema njenim rečima često se pojava glavobolje vezuje za probleme vida, ali rešenje se nalazi u promeni školske trobe odnosno u tim naramenicama.

Zato treba birati torbe od lakšeg materijala, a knjige poređati tako da ne pritiskaju kičmu.

Sa ugradnjom ormarića đaci će sa sobom nositi samo ono što je neophodno, sveske i radne listove. U okviru vaspitne delatnosti ostaje da nauče i da ranije dolaze u školu, koriste ormariće i da čuvaju knjige.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво