Читај ми!

Moguće oduzimanje licence

"Nuklearni objekti Srbije" mogli bi da ostanu bez licence, ukoliko Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja utvrdi da su prekršeni uslovi izdavanja licence, rekla direktorka Agencije Mirjana Radenković.

Direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković kaže da će, posle inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem mera nuklearne sigurnosti i mera zaštite od zračenja, ta agencija razmotriti mogućnost oduzimanja licence JP "Nuklearni objekti Srbije", ukoliko se utvrdi da su prekršeni uslovi izdavanja licence.

Radenković je za Tanjug rekla da će Agencija u vezi sa događajem u Vinči od 19. aprila delovati na osnovu informacija koje dobije od inspekcijskih službi.

"Ukoliko nije ispoštovana procedura, odnosno uslovi izdavanja licence koju oni imaju, licenca može biti oduzeta", rekla je Radenkovićeva.

Prema njenim rečima JP "Nuklearni objekti Srbije" je od ministarstva nauke dobilo takozvanu "nultu licencu", u okviru koje može da sprovodi nuklearne aktivnosti, ali za svaku od tih aktivnosti prethodno mora da dobije odobrenje od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

"Ukoliko su bilo koju aktivnost planirali da izvedu, morali su da nas o tome obaveste i da dobiju odobrenje. U ovom slučaju to nisu uradili", istakla je Radenkovićeva.

Direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja je rekal da kontrolu sprovođenja mera zaštite sprovodi Agencija, kao regulatorno telo, a da je za inspekciju u oblasti zaštite od zračenja zaduženo Ministarstvo životne sredine, dok je Ministarstvo nauke zaduženo za inspekciju u oblasti nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom.

V.D. direktora JP "Nuklearni objekti Srbije" Jagoš Raičević juče je rekao za Tanjug da radnici nisu bili izloženi velikim dozama zračenja tokom izvođenja eksperimenta.

Direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana Pavlović uputila je pismo ministrima Ivici Dačiću, Oliveru Duliću i Žarku Obradoviću u kome se navodi da su zaposleni ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i da su boravili u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta.

Raičević je rekao da je reč o rutinskom eksperimentu, u kome je ispitivan sadržaj određenih kanala i da su prilikom merenja doze zračenja bile tek nešto više od uobičajenih.

"Postojao je izvor za koji se nije znalo, on je vraćen nazad i sve je apsolutno bilo i ostalo pod kontrolom. Logično je da se tu jave veće doze zračenja, a one koje su primljene tamo su na nivou doza koje se primaju u toku uobičajenog dnevnog rada u zgradi reaktora", rekao je Raičević.

Prema njegovim rečima navodi iz pojedinih medija da su radnici bili ugroženi velikim dozama radijacije predstavljaju "zloupotrebu i širenje dezinformacija" i naveo da će ministrima kojima je Pavlovićeva poslala pismo dostaviti izveštaje o tome, ukazujući da se "radi se o potpuno ličnom i ishirenom potezu".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво