Читај ми!

Sećanje na žrtve genocida

U Srbiji obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida počinjenim nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata.

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Centralna ceremonija održana je u kompleksu nekadašnjeg nacističkog konclogora "Staro sajmište" u Beogradu.

Predstavnici Vlade, Vojske Srbije, SUBNOR-a, preživeli zatočenici logora, članovi udruženja porodica postradalih i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova položili su vence kod spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu".

Poštu žrtvama su odali i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta Romske nacionalne manjine, a prisustovovali su i predstavnici države Izrael, Nemačke i drugih zemalja.

Venac je u ime Beograda položio gradonačelnik Dragan Đilas, uz poruku da je najvažnije da se neguju sećanja na žrtve, kao opomenu da se takve stvari više nikad ne dogode.

Đilas je ponovio da je plan da se na prostoru Starog sajmišta izgradi memorijalni centar kao sećanje na sve žrtve u logorima i dodao da veruje da će u narednim godinama on biti i gotov i da će time, na još dostojanstveniji način, moći da bude obeleženo stradanje svih u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Obeležava se u spomen na dve grupe od više od 1.000 zatočnika ustaškog logora smrti Jasenovac-Donja Gradina u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji su u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine pokušali proboj, a od kojih se spasilo samo 118.

U sistemu jasenovačke "fabrike smrti" likvidirano je nekoliko stotina hiljada Srba, 80.000 Roma, 23.000 Jevreja i više hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Pored toga, sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je i više drugih lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

NDH je u jednom nadmašila naciste - bila je jedina država koja je imala posebne logore za decu - Sisak i Jastrebarsko, kroz koje je prošlo 33.000, a u njima skončalo blizu 20.000 mališana.

Na teritoriji Srbije najveći logor je bio Banjica koji je pod upravom Specijalne policije kvislinške vlade Milana Nedića formirao nemački Gestapo i u kome je likvidirano oko 80.000 ljudi.

Kroz logor "Staro sajmište" koji se nalazio na teritoriji tadašnje NDH, prošlo je oko 100.000 ljudi, od toga je u samom logoru ubijeno 20.000, najviše Jevreja, a još toliko na stratištima oko grada, dok su ostali slati na put bez povratka u logore Banjica, Trepča, Jasenovac i dalje u nacističke logore drugih zemalja.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво