Читај ми!

Pošta žrtvama bombardovanja

Polaganjem venaca na spomen obeležja odata pošta žrtvama bombardovanja 1999. godine. Parastos služen u crkvi Svetog Marka u Beogradu. Predsednik Tadić poručio da je bombardovanje bilo zločin protiv jedne zemlje i naroda. Đilas odao poštu poginulim radnicima RTS-a.

U znak sećanja na stradale tokom 78 dana bombardovanja, građani i predstavnici vlasti širom zemlje odali poštu stradalima.

Na trinaestu godišnjicu NATO bombardovanja, predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je napad NATO na SR Jugoslaviju bio zločin protiv jedne zemlje i naroda, i da je, čuvajući sećanje na nevino postradale, potrebno učiniti sve kako Srbija u budućnosti ne bi ponovo bila uvučena u neki rat.

"Naša je zemlja previše bila uronjena u ratove u čitavom 20. veku i sve što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na taj način da više nikada ne budemo uključeni u bilo kakav rat, čuvajući iznad svega ljudske živote i našu zemlju, rekao je Tadić posle polaganja venaca na spomenik poginulima u napadu na Aleksinac.

Srbija će, kako je istakao, godišnjicu početka vazdušnih udara NATO uvek obeležavati sećajući se postradalih, ali i iskazujući veru da se država Srbija može postavimo na noge.

Na žalost, ne možemo da vratimo poginule, ali sećanjem možemo da produžimo na neki način njihovo postojanje među nama, rekao je Tadić, i podsetio da je u Srbiji mnogo mesta poput Aleksinca, u kojima su civili ginuli pod NATO bombama.

Taj rat je bio zločin protiv naše zemlje i našeg naroda, i tome nemam šta da dodam, naglasio je Tadić, citirajući stih poeme pročitane u okviru komemorativnog programa, da se rat vodio od Milice do Grdelice.

Pored Tadića, vence su u Aleksincu položili ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj građana Aleksinca, kao i Vojske Srbije, garde i kadeta Vojne akademije.

Pošta poginulim radnicima RTS-a

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je cveće i upalio sveće na spomenik poginulim radnicima RTS-a, uz poruku da se porodicama nastradalih i javnosti duguje istina o tome ko je naredio da oni ostanu u zgradi RTS-a.

Polaganjem cveća i paljenjem sveća, poštu su odali i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, njihove porodice, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

"Svi mi porodicama nastradalih i javnosti dugujemo da uradimo sve da se istina otkrije do kraja i da se, kao što znamo ko je bombardovao, sazna ko je naredio da ovi ljudi ostanu ovde i na neki način budu žrtve", rekao je Đilas kod Spomenika "Zašto" u Aberdarevoj ulici.

Đilas je, uz napomenu da je u bombardovanju Srbije stradalo nekoliko hiljada ljudi, rekao da je bombardovanje zgrade RTS događaj o kome se ni dan danas ne znaju potpuni podaci i kako se to desilo.

"Znamo ko je bombardovao, ali ni dan danas ne znamo odgovorne za to što su ovi ljudi, čija imena vidite i godine u kojima su poginuli, bili u ovoj zgradi i što su stradali", istakao je gradonačelnik Beograda.

U Beogradu je danas, na Savskom trgu otkriven Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. godine.

U bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici odata je pošta poginulim policajcima. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, tom prilikom, je rekao da je cilj bombardovanja bilo stvaranje nezavisne države Kosovo, i da je to podsećanje danas posebno važno, kada se i na primeru Kosova i Srbije urušava međunarodni pravni poredak i daje podrške onima koji pokušavaju da naprave kvazi državu na krvi drugih.

U znak sećanja na sve žrtve NATO bombardovanja, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić položili su vence na spomen obeležje Glasnik, poginulim zastavnicima Vojske Srbije Vladimiru Vujoviću i Vlastimiru Lazareviću, na Straževici.

Predstavnici Grada Beograda položili su vence na grob Milice Rakić, trogodišnje devojčice stradale u svom domu tokom bombardovanja, i na spomen-obeležje kod KBC "Dragiša Mišović". Na grob Milice Rakić u Batajnici, vence je položila i delegacija Srpske napredne stranke.

Godišnjica bombardovanja obeležena je i u Novom Sadu gde su gradonačelnik i predstavnici Vojske i Subnora položili vence na spomen-obeležje u kasarni Jugovićevo.

Polaganjem venaca odata je pošta žrtvama bombardovanja i u Nišu, gde je za 78 dana poginulo 56 ljudi, a više od 200 ranjeno.

Nijedna žrtva nije zaboravljena

Polaganjem cveća na spomenike žrtvama NATO bombardovanja u opštinama na severu Kosova obeležen 24. mart i trinaesta godišnjica bombardovanja.

Sa skupova održanih u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku upućena je poruka da Srbi nisu zaboravili nijednu žrtvu bombardovanja.

Na Trgu braće Milić, u blizini mosta na Ibru koji Kosovsku Mitrovicu deli na južni i severni deo, predsednik Odbora za Kosovu i Metohiju u Skupštini Srbije Ljubomir Kragović podsetio je na bilans bombardovanja i naglasio da se "NATO agresija nastavili i posle agresije".

"Ubili su više od hiljadu Srba na Kosovu, kidnapovano je isto toliko nealbanaca i posle 13 godina ne znamo gde je više od 600 nestalih i kidnapovanih", rekao je Kragović.

U Zvečanu je povodom 24. marta održana sednica Skupštine opštine.  Obeležavanje tog datuma u sredinama na severu Kosova počela je oglašavanjem sirena za vazdušnu opasnost.

I u Gračanici je parastosom, paljenjem sveća i polaganjem venca odata pošta nastradalima u  bombardovanju. Parastos je episkop raško-prizrenski Teodosije koji je u besedi ukazao da nakon završetka bombardovanja, juna 1999. godine, za Srbe na Kosovu i Metohiji nije usledio mir već nova stradanja.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво