Читај ми!

Video nadzor za ličnu upotrebu

Prema zakonu, audio, video snimci i fotografije ne mogu biti dokaz u sudskom postupku. Iako je kamera zabeležila radnika u krađi, vlasnik radnje Milan Lazić izgubio spor u valjevskom sudu.

Fotografije, zvučni i video snimci, prema domaćem zakonodavstvu i prema odredbama koje štite ljudska prava i slobode, ne mogu uvek biti dokaz u krivičnom postupku.

Tako je vlasnik jedne radnje u Valjevu, iako je kamera zabeležila njegovog radnika u krađi, izgubio spor u valjevskom sudu.

Zbog sumnje da ga radnik potkrada i da zbog toga ima stalni manjak, Milan Lazić je u svojoj radnji postavio video kameru usmerenu prema kasi.

Kamera je zabeležila da radnik stavlja novac iz kase u džep, međutim, sve je bilo uzaludno. Osnovni sud u Valjevu oslobodio je radnika optužbe za proneveru.

"Šokiran sam da video snimak nije uzet kao dokaz u postupku sa okrivljenim. Jasno se na snimku vidi kako okrivljeni nakon prodaje određenog artikla stavlja novac u fioku. Kad kupac izađe iz radnje on otvara fioku i novac stavlja u džep. I to ponavlja dva puta. Ako to nije dokaz, a jasno se vidi, onda ne znam šta je dokaz", kaže vlasnik radnje Milan Lazić.

Advokat okrivljenog Miloš Mandić kaže da je neovlašćeno snimanje kažnjivo.

"Ustav i zakon garantuju slobode i prava građanima u tom smislu da niko neovlašćeno ne može snimati. Ukoliko bi to radio, kršio bi Ustavom zagarantovane slobode i prava i to bi dovelo do haosa koji bi doveo do napetosti građana - do uznemirenja javnosti", objašnjava Mandić.

Snimak bez saglasnosti

Sud je utvrdio da video snimak nije dokaz jer nije napravljen uz prećutnu ili izričitu saglasnost okrivljenog i nije nastao kao vid opštih bezbednosnih mera u radnji, nego isključivo zbog sumnje u okrivljenog.

"U ovom trenutku ne mogu da komentarišem predmet. Obzirom da je još uvek postupak po redovnom pravnom leku. Predmet je u Apelacionom sudu. Presuđen je, što se tiče nas, a dalji postupak će zavisiti od njihove odluke", kaže Ljiljana Karać, vršilac dužnosti predsednice Osnovnog suda u Valjevu.

Postoje, međutim, situacija kada snimak može biti dokaz na sudu. Takav je snimak načinjen na pešačkoj zoni.

"Ukoliko video nadzor ne prati pojedince bez njihove saglasnosti, odnosno veći broj neodređenih lica, tada bi takav snimak bio upotrebljiv i sa stanovišta ljudskih prava i sa stanovišta domaćeg zakonodavstva, kao dozvoljen", kaže Saša Aleksić, predsednik Odbora za ljudska prava Valjevo.

Ogorčen na presudu valjevskog suda, Milan Lazić više nema zaposlenih u radnji. Sam radi u dve smene i sad je, i bez video nadzora, siguran da ga više niko neće potkradati.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво