Читај ми!

Talenti bez podrške

Pored sportista, svojim uspesima na svetskim takmičenjima naciju najčešće obraduju đaci. Ipak, u većini slučajeva, kako kažu, podrška države izostaje. Nadležni smatraju da takve kritike nisu osnovane.

Veliki uspehe na svetskim takmičenjima, pored sportista, najčešće ostvaruju đaci. Mladi naučnici tvrde da podrška države često izostaje, dok nadležni kažu da takve kritike nisu baš sasvim osnovane.

Kao i mnogo puta do sada, mlade nade srpske nauke vratile su se sa odličjima sa velikog takmičenja. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ih roditelji, profesori, predstavnici medija, ali se od nadležnih niko nije pojavio.

"Moralna podrška je najvažnija, da država pokaže da ceni to što mi radimo", kaže Luka Bojović, osvajač srebra na naučnoj olipijadi u Južnoj Africi i učenik beogradske Matematičke gimnazije.

"Ova država to uopšte nije pokazala, tako da ću pokušati da završim fakultet na nekom drugom mestu", dodaje Bojović.

Njihov put do nagrada teži je, kako kažu, od onog kojim idu njihovi vršnjaci u inostranstvu, jer su uglavnom prepušteni mogućnostima porodice i entuzijazmu pojedinih profesora.

"Za početak bilo bi dobro da država da neki podsticaj, podršku, da nas finasira za olimpijadu da nam pruži neke bolje pripreme, da osetimo da se oni brinu o nama i da je značajno to što državi donosimo uspeh", napominje osvajač bronzane medalje Maksim Stokić koji pohađa Matematičku gimnaziju.

Nadležni, takođe, ne kriju razočaranje. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović ističe da to ministarstvo ne može svima da pomogne u punom iznosu, koliko bi svi želeli.

"Naravno da smo i mi ti koji se diče njihovim uspesima, ali oni moraju da razumeju da ne mogu sami da postignu sve. Oni, ipak, pohađaju državne škole i država izdvaja novac za njihovo školovanje", navodi ministar.

Uprkos krizi, danas se o mladim talentima, tvrde nadležni, brine više nego ranije.

Tibor Sabo iz Sektora za naučno-istrazivački rad Ministarstva prosvete i nauke kaže da je ove godine za pet olimpijada za putne troškove i vođe puta izdvojeno nešto više od milion dinara.

"Takođe, mi stipendiramo i nadarene učenike i ukupno smo za to izdvojili 13 miliona dinara", dodaje Sabo.

Novčana podrška mladim talentima tek je jedno u nizu pitanja. Nameće se pitanje kako njihove uspehe pretvoriti u opštu dobit.

"Izuzetno je važno posle toga te mlade ljude usmeriti na nešto što je bitno i što će služiti razvoju zemlje", napominje direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Odgovore na to i mnoga druga pitanja trebalo bi da da Strategija obrazovanja, čije se donošenje najavljuje do kraja godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво