Plivanje za Časni krst

Praznik Bogojavljenje, tradicionalno obeležen plivanjem za Časni krst u mnogim mestima. Bogojavljenska liturgija održana u hramu Svetog Đorđa. Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji je učenik Nikola Banković.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji učenik je četvrtog razreda srednje škole u Obrenovcu Nikola Banković koji je prvi od oko 60 takmičara stigao do Časnog krsta.

Banković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Krst od leda težak je 15 kilograma, a napravljen je od prošlogodišnje bogojavljenske vodice.

Nadmetanju u plivanju prethodila je Bogojavljenska liturgija, koju je u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služio patrijarh srpski Irinej, a potom se svečana litija uputila ka beogradskom kupalištu.

Plivanju za Časni krst, pored brojnih građana, prisustvovali su i patrijarh Irinej, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar vera Bogoljub Šijaković i brojni gradski zvaničnici.

Dvadesetogodišnji student iz Zemuna, Dušan Ivičić, poneo je danas titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, pobedivši u trci koja je 15. put održana na Zemunskom keju.

Osvećenje Dunava obavio je vladika hvostanski Atanasije Rakita pred nekoliko hiljada okupljenih građana, uz tradicionalni pozdrav "Bog se javi".

Predsednik Organizacionog odbora Damir Kovačević rekao je da je i ove godine oboren rekord u broju takmičara kojih je bilo 96, da je pored domaćih plivača bilo i predstavnika iz Rusije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i da je među takmičarima bilo i tri pripadnice lepšeg pola.

Ninoslav Andrić prvi je doplivao do Časnog krsta u Užicu, gde je u Đetinji zaplivalo 36 takmičara, među kojima i jedna žena, Biljana Šunjevarić.

"Konkurencija je bila velika u odnosu na prethodne godine", rekao je Andrić koji treći put učestvuje na tom takmičenju i treći put je prvi stigao do Bogojavljenskog krsta.

Od 52 takmičara u Čačku do Časnog krsta prvi je doplivao Đurđe Dmitrić (21). Studentu druge godine fizičke kulture u Čačku, koji je prvi do cilja, krsta od leda, stigao u jakoj konkurenciji, gradonačelnik Velimir Stanojević darivao je ikonu.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održano je i na Drinskom jezeru, kod Malog Zvornika. Takmičari su, četvrtu godinu zaredom, plivali 33 metra do krsta, u znak simboličnog podsećanja na godine života Isusa Hrista, a trci će prethoditi liturgija u Crkvi Sabora Srba svetitelja i litija do jezera.

broj komentara 24 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jan 2011, 09:40) - Predrag Stojadinovic [neregistrovani]

a tek u pravopis...

a tek u pravopis što nemaš poverenje u njega... leleee...

(četvrtak, 20. jan 2011, 02:26) - anonymous [neregistrovani]

Pitanja?

Zasto je odklanjenj KRALJ da je bio tu. Ne govorise o njemu? Jer smeta vas? KRALEVINA. Dase spomene? Imam vise poverenje u KRALIVINU , nego u svipoliticari u SRIJI.

(sreda, 19. jan 2011, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

Свака част

Људи моји, да су пливали за гајбу пива требало би им скинути капу.

(sreda, 19. jan 2011, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Pa sta?

A sto, bolje da duvaju pljuge u nekom podrumu i da cirkaju vodku, jel?

(sreda, 19. jan 2011, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Slika "Litija"

Kao da su sad izasli iz Srednjeg veka! A, jesmo li ikad i izasli iz njega!?

(sreda, 19. jan 2011, 21:35) - Milan [neregistrovani]

Pitanje

Kako ovakav komentar može biti objavljen?

(sreda, 19. jan 2011, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

Pravoslavlje

...
ovo je tradicija ko ja se održava za časni krst(napravljen od bogojavljenske vodice)... treba to poštovati

(sreda, 19. jan 2011, 20:59) - Bog [neregistrovani]

Bogojavljanje

Eee deco deco kako vam nije ladno da plivate u sred januara za komadom leda.

(sreda, 19. jan 2011, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

misic.

VAISTINO SE JAVI!!!

(sreda, 19. jan 2011, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

eto rekreacije

posle neka neko kaže da se crkva ne zalaže za sport ... jeste malo hladnjikavo ali ... nadam se da su skupovi uredno prijavljeni čisto da ne bude povlašćenih ...