Novi avioni za Vojsku Srbije

Uprkos krizi, Vojska Srbije, prvi put u poslednjih 30 godina, kupuje nove avione. Do kraja 2010. godine, uz četiri domaća školska aviona, planirani i najsavremeniji višenamenski borbeni lovci. Oprečni stavovi ekonomista i vojnih stručnjaka o kupovini aviona.

Do kraja godine, srpsko vojno vazduhoplovstvo dobija prva četiri domaća školska aviona "lasta-95" iz pančevačke fabrike "Utva".

To će biti prve nove letelice, u poslednje tri decenije, koje Vojska kupuje. I pored ekonomske krize, Vojska Srbije planira da kupi i nove, najsavremeneije višenamenske borbene avione.

Konkretne ponude dostavljene su svim značajnijim svetskim proizvođačima.

Taktička studija koja definiše potrebe Srbije za novim višenamenskim borbenim avionima izrađena je još 2008. godine.

Početkom ove godine, poslati su zahtevi za informacijom Sjedinjenim Državama za avione "fantom F16" i "fantom F18", švedskoj za "gripen", Francuskoj za "rafal", Evropskom konzorcijumu za "jurofajter" i Rusiji za avione "mig 29 M" i "suhoj 30".

"Potreba za nabavkom višenamenskog borbenog aviona je definisana potrebom, pre svega, da mi kao država štitimo svoj suverenitet, odnosno kontrolišemo svoj vazdušni prostor i da zajedno sa ostalim zemljama koje u Evropi, takođe, štite svoj vazdušni prostor, budemo ravnopravni partneri", kaže komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general Ranko Živak.

U planu je i modernizacija aviona "galeb G4", kako bi se i obuka pilota prilagodila novom avionu.

"Letelo je već nekoliko naših pilota na avionima "fantom F16". I ja sam imao tu sreću da letim u vazduhoplovnoj bazi u Ohaju, u Springfildu. To je, svakako, za nas jedno veliko iskustvo, da vidimo upravljanje tim savremenim avionima i smatram da naši piloti neće imati nikakav problem u savladavanju tog aviona, koji god da je", kaže potpukovnik Milan Majkić, načelnik Štaba 204. avijacijske baze.

Neophodnost modernizacije borbenih aviona

Mađarska se, na primer, opredelila za švedski "gripen", a ugovor vredan oko milijardu evra najvećim delom pokriven je industrijskom kompenzacijom.

Austrija je izdvojila milijardu i 600 miliona evra za avione "jurofajter tajfun". Poljska je od Amerike kupila 48 novih aviona "fantom F16" za oko 4 milijarde dolara, a više od 60 odsto platila je robnom razmenom.

"Sa jedne strane, ruski avioni su jeftiniji, ali Rusi očekuju konkretan novac. S druge strane, na zapadu su avioni skuplji, ali su mogući pregovori o industrijskoj razmeni, a to je, zapravo, u ovom trenutku, jedini pravi način kako da se plati avion", kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Dok ekonomisti postavljaju pitanje koliko je, u ovom trenutku, za prezaduženu Srbiju, opravdano kupovati vojne avione, vojni stručnjaci, ipak, smatraju da je investicija u vojno vazduhoplovstvo opravdana.

Upozoravaju da bi, u suprotnom, bile potrebne decenije da se ono ponovo stvori i da naša zemlja nije toliko mala da ne treba da ima svoje vazduhoplovstvo.

Vojska Srbije sada ima stotinak aviona, od čega jedna trećina nije u letnom stanju. Za dve godine, isteći će resursi i za 14 aviona "mig 21", umesto kojih treba da se kupe novi avioni. Trebalo bi da država za to izdvoji oko milijardu dolara.

broj komentara 122 pošalji komentar
(nedelja, 02. mar 2014, 15:30) - dren [neregistrovani]

na

rad na novom avionu

(subota, 08. feb 2014, 21:30) - Revolcuionar [neregistrovani]

Cuvari neba Mig 21

Mig 21 je sposoban za cuvat nebo,a za odbranu najbolje su ruske krstarece rakete Kalibar ili Klub domet 1000km toga se svi plase,ne smeju bombardovat,rakete idu nisko ne vidi ih radar,a tri puta brze od americkih Patriot,ako bi tukli sa brodova odmah im vrati brzi udarac pod zadnjicu,a mozes sa zemlje, sa aviona ili helikoptera,mozes i recne brodove opremit.

(subota, 08. feb 2014, 20:57) - ikar [neregistrovani]

t50

stotinak T50 za početak

(subota, 08. feb 2014, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

suhoj

sto suhoja PAK-F za početak

(četvrtak, 28. feb 2013, 15:58) - Samo pitam: [neregistrovani]

A od koga mi smemo...

da se branimo!?

(četvrtak, 28. feb 2013, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

zar nebi bilo bolje za te pare nekoliko poljoprivrednih dobara opremiti sa najsavremenijim masinama i zaposliti par stotina radnika ?

(četvrtak, 28. feb 2013, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

mig 35

MIG 35 Je jedini avion 4, 5 generacije koji ima radar 5 generacije (to nema f16, f18, typhoon, gripen, rafal)Aesa radar domet 160km i 300km vazduh zemlja. Ima elektroniku 5generacije i sat vremena leta je 2, 5puta jeftiniji od mig 29.
Motori i telo aviona su napravljeni da nemora na remont tako cesto kao mig 29.
Rok trajanja aviona je produzen i mig 35 moze da nosi rusko i zapadjnacko naorozanje recimo izraelske pametne rakete"ispali pa zaboravi" Derby , nisu ameri jedini koji imaju pametne rakete i rusi imaju svoje.
Mig 35 je skup u startu ali jeftiniji tokom 30 godina koriscenja i ja bi pre kupijo 10 mig 35 nego 12 mig 29m a nase mozemo da modernizujemo u smt klasu

(ponedeljak, 01. okt 2012, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

ameri

Cela nasa logistika ,simulatori itd je napravljeno za ruske avione i ako mi kupimo Gripen koji bi bio najbolji strani avion morali bi da menjamo celu logistiku i sve okjo aviona ali svedska nije odgovorila na nas zashtev ,ja sam pisao i pitao zasto ali nema odgovora.

Za nas su najbolji MIG-35 ili SU-30MKK ili u najgorem slucaju MIG-29M ali sa jacem radarom i onda da kupimo 14 novih i da trazimo 2 gratis kao pride.
Ali ja mislim da je mozda jak PVO jos bitnije za nas : 2 baterije S-300 (4 kamiona sa 16 raketa)10 baterija BUK M2 sistema i 6 Pansir S1 mobilni PVO i mobilni radari i 2 3D radara.I novi Mi 17 helikopteri i jos 2 Mil 28 borbenih helikoptera a nasa 2 Mi 24 na remont i modernizaciju. I kupiti 4 kamiona ruska raketna artiljerija "smerch"300mm domet 90km sa jako avanzovanim raketama.
I izraelski PVO sistem "spyder" koristi pametne rakete tako zvane "ispali pa zaboravi" raketa ima ugradjen radar i zakljuca se za metu i prati metu sam .

(ponedeljak, 09. maj 2011, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

ave

Pa vec dugo pratim razvoj i modernizaciju mnogih vazduhoplova da ne bude zabune imam nesto preko pedesetak godina i borbene letelice su mi opsesija. Neznam dali bi bilo pametno kupiti bilo sta iz razloga ,jeftinije povoljnije ili kako nasa vlada ocigledno radi iz politickih razloga. Cudi me da i pored ere informacionih tehnologija niko od njih nije malo ispratio ove modele koji su u opciji.Uporedite sami svu zapadnu tehnologiju ovde trazenu sa su-30 ili su-37 ali pomno od preformansi pa do naoruzanja koja nose a i cena treba li biti bas najeftinije ali skoro neupotrebljivo pa da je i novo narocito f-16 kome istice resurs za par godina ili kupiti i malo skuplje ali veoma efikasno i pouzdano znzm da je suludo trositi reci povodom ove teme jer nas ionako niko od zvanicnika ne cita niti slusa.

(ponedeljak, 07. mar 2011, 19:30) - aleksandar [neregistrovani]

su 30mk

jasno da je aparat su 30 najpogodniji zbog aspekta cena-efikasnost zbog mogucnosti udara kako na ciljeve u vazduhu tako i na zemlji,a ujedno je i jako dobra platforma za buduce modificiranje kako avionikom tako i naoruzanjem sto je pokazao i su 27 uz to je jedini aparat os svih ovde ponudjenih sa najduzim vekom upotrebe ai da bi i dalje ostao dovoljno opertivno opasan protivk.