Danas je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva proslavila je danas Lazarevu subotu, ili Vrbicu. Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe, čime se simbolično predstavlja svečani Hristov ulazak u Jerusalim. Patrijarh Irinej služio liturgiju i obeležio krsnu slavu.

Vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavili su danas Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći praznik, Uskrs.

Povodom ovog praznika, patrijarh srpski Irinej služio je danas arhijerejsku liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Praznik svetog Lazara Četvorodnevnog je krsna slava patrijarha Irineja, kao i počivšeg patrijarha Pavla, pa je tim povodom služen i slavski obred u koji su bili uključeni i vernici, posbeno oni koji tog svetitelja, takođe, slave kao svog zaštitnika.

U SPC, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

Na taj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je sa svim pojedinostim opisao jevanđelist Luka.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na jevrejskom jeziku El-azar znači - Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom "Hristov prijatelj".

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 27. nov 2012, 16:37) - Dejan Andjelkovic [neregistrovani]

Lazareva subotu

Srecna slava svima koji slave Lazarevu subotu... Bog vas blagoslavio i veliki poz iz Svedske

(subota, 07. apr 2012, 03:32) - Cekana [neregistrovani]

Vrbica

Boze, daj nam zdravlja srece i radosti! Srecan praznik i sve najbolje mojoj braci i sestrama i nasoj miloj decici zelim na ovu danasnju Lazarevu subotuI

(subota, 16. apr 2011, 06:15) - igor [neregistrovani]

lazareva subota

dragi braco i sestre
zelim vam srecan praznik puno zdravja i dug zivot nek nam bog cuva od losih misla i zla pozdrav iz makedonije !!!

(subota, 09. apr 2011, 22:20) - ksenija [neregistrovani]

moja slava

moja slava opbozavam je!!:))

(subota, 09. apr 2011, 22:19) - Ksenija [neregistrovani]

Moja slava lazareva subota

danas mi je omiljeni dan lazareva subota moja slava!!!!!

(subota, 27. mar 2010, 14:20) - Nataša [neregistrovani]

Nataša

Cestitam danasnji praznik svim vernicima!
Da nam Gospod milosni da razuma, međusobnog postovanja i ljubavi.

(subota, 27. mar 2010, 11:53) - БрАнКо [neregistrovani]

Лазарева субота и Врбица

Браћо СРБИ и сестре СРБКИЊЕ!
Помаже Бог и срећан вам данашњи празник Лазарева субота и Врбица као и сутрашњи Цветна недеља. Нека Вас Бог чува и сачува. Обожили се, умножили се и сложили се.

(subota, 27. mar 2010, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

lazareva subota

Ako ste gledali put za kosaticu tu je moje selo danas moji baba i deda slave lazarevu subotu srecna slava!!

(subota, 27. mar 2010, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

Bog ti pomogao!

Hvala,takođe brate.Želim svima da čestitam današnji praznik,Lazarevu Subotu i Vrbicu i ako Bog da,sutrašnju Cvijetnu nedelju.

(subota, 27. mar 2010, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

pomaze bog

svim vernicima zelim dug i srecan zivot

div id="adoceanrsvdcfhklggd">