Ministarstvo prosvete prizemljilo Vazduhoplovnu akademiju

Odluka Ministarstva prosvete kojom su ogledna odeljenja postala redovna - Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu mogla bi da košta licence. Naime, tom odlukom izmenjen je nastavni plan i program, te sada nije u skladu sa evropskim standardima. U međuvremenu, škola je dala svoje predloge koje nadležne institucije ne prihvataju. Rok da se usaglase ističe 10. marta.

Za 800 učenika Vazduhoplovne akademije, gubitak licence značio bi da su se uzalud školovali.

Jedni učenici kažu da ih brine mnogo jer gube mogućnost zapošljavanja u vazduhoplovstvu, u struci, a drugi da im ta licenca znači da su osposobljeni za rad u svakoj zemlji na svetu, a s obzirom na situaciju pitanje da li će to moći da izvedu i u Srbiji.

Ova škola postoji gotovo sto godina. A od 2011. godine jedina je akreditovana ustanova u ovom delu Evrope za školovanje vazduhoplovnog kadra.

Da to i ostane - uprava škole bori se mesecima. Dok nadležni prebacuju odgovornost sa jedne adrese na drugu, sat otkucava. Boje se da problem koji nije rešen 150 dana neće moći da se reši ni u narednih 15, kada ističe rok Evropska agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

"Suština cele priče je da svi oni činioci koji odlučuju u ovom predmetu moraju da sednu za zajednički sto i procene šta je nacionalni interes države. Da li je nacionalni interes države da ima svoj centar, da li su to prevashodno interesi Vojske Srbije, "Er Srbije" koja je nacionalna aviokompanija, Jat tehnike, da budemo u tom segmentu nezavisni jer baza svega je školovanje vazduhoplovnog osoblja", kaže direktor škole Goran Cvijović.

Njihove oči uprte su u resornog ministra.

"Nažalost te procedure su jako složene, ne mogu da se urade jednim potezom. Da to zavisi samo od ministra, mi bi to rešili još u avgustu. Ali postoje tela, procedure i rokovi koji moraju da se ispoštuju i zato to toliko traje", kaže Snežana Marković, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. 

Slamka spasa mogao bi da bude predlog Nacionalnog prosvetnog saveta - da akademija dobije status škole od posebnog značaja. Time bi dobila zakonski osnov za izuzetke u nastavnom planu i programu. Svaki drugi scenario, kažu, bio bi ozbiljan gubitak za državu.

"Značilo bi i da Srbija odnosno naš obrazovni sistem u ovom trenutku ne nalazi snagu i način i okvir u koji može da smesti pozitivan odnos između tržišta rada i obrazovnog sistema", kaže članica Nacionalnog prosvetnog saveta Julijana Vučo.

Upravo su brzo zaposlenje i stručnost đaka glavni argumenti za opstanak Vazduhoplovne akademije. U celom svetu ima samo 47 takvih centara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

ministarstvo prosvete

moje dete trecu godinu uci u vazduhoplovnoj akademiji i sta sad, cemu sve ocene,putovanja iz drugog grada kao i novac koji smo mi roditelji dali na skolovanje mladih, verovatno nekome ne odgovara sistem obrazovanja u nevedenoj vazduhoplovnoj akademiji, verovatno treba da se privatizuje, verovatno da je škola nepoželjna i ako se nalazi među 47 centara ovakvog tipa obrazovanja u svetu, mesto da se dičimo što smo na tom nivo mi ćemo da i to uništimo, a da ne pričam o školi koja traje zadnjih 100 godina,

(četvrtak, 25. feb 2016, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

vazduhoplovna akademija

Moje dete je 4 godina ove skole i sta sad,sta da preduzmemo mi obmanuti roditelji i deca a tu skolu su upisivali najbolji ucenici da bi iz medija saznali sta se desava.Niko nas nije obavestio o novonastaloj situaciji i ovo je veliki sok prvensteno za ucenike ove skole.Da li ministar moze da menja sistem jedne skole i ukida licence tek tako,neverovatno zaista ... 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">