U Srbiji se godišnje ukrade struja u vrednosti 60 miliona evra

Za samo četiri dana u Nišu, Smederevu, Pančevu, Loznici i Novom Pazaru, u vanrednoj akciji kontrole otkrivena krađa struje u vrednosti 50 miliona dinara. Novoformirano EPS-ovo preduzeće ODS od ove godine uvelo je i zajedničke iznenadne akcije sa 60 montera iz cele zemlje. Procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje u vrednosti oko 60 miliona evra.

Rezultati vanredne kontrole pokazuju da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije privrednici – u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i čitavih poslovnih zgrada. Zbog krađe, najveće gubitke na mreži ima Niš – i do 30 odsto godišnje.

Direktor ogranka niške distribucije Darko Bulatović navodi da domaćinstva najčešće kradu magnetom, raznim novim konfiguracijama na brojilu, račvama. "Kada su u pitanju privredni subjekti, takođe. Međutim, naša oprema i tehnika zaista daju rezultate. Ekipe koje smo formirali rade na ukazivanju, na lociranju, skraćivanju procedura i postupaka", dodaje Bulatović.

Tokom zajedničke akcije u jednom danu u Loznici je otkriveno čak 40 krađa. U januaru su na području tog grada pronašli 109 slučajeva neovlašćene potrošnje struje u vrednosti od 26 miliona dinara. Svakodnevne provere se nastavljaju.

"Mi očekujemo da će akcija dati rezultate i da ćemo tim aktivnostima dodatno uticati na smanjenje gubitaka na našem konzumnom području, što je prioritet distribucije u budućnosti", napominje direktor ogranka "EPS Distribucija" iz Lonice Aleksandar Marković.

Neovlašćena potrošnja je krivično delo i samo u Beogradu prošle godine na sudu je završilo 5.000 ljudi.

Sandra Alagić iz beogradske distribucije kaže da cilj akcije nije da se neko javno proziva, već da ukaže da to ne sme da se radi. Milionske su kazne i kazne zatvora do tri godine. "Bilo je poznatih javnih ličnosti, estradnih zvezda, poznatih pekara, poznatih firmi, biznismena. Ali cilj je da se tome stane na put, da se to iskoreni i da funkcionišemo kao sve evropske zemlje", ističe Alagićeva.

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira. Kako bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu. Većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 03. feb 2016, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Krađa struje

Nije mi jasno zašto je trebalo poslati kontrolore da se proverava?! Struja se čita svakog meseca i to lice ujedno proverava da li postoji krađa!

(sreda, 03. feb 2016, 09:23) - Србин [neregistrovani]

Поремећен систем вредности....

...ко редовно плаћа рачуна, ко је поштен, вредно ради, учи... увек на крају лоше прође... Како каже стара пословица: ''добар и будала, 2 брата...''... Морају да дођу времена када ће да се поштен рад исплати, а преваре (а крађа струје то јесте!) адекватно санкционисати...

(sreda, 03. feb 2016, 08:56) - Biljana [neregistrovani]

Krađa

Reda mora biti i red mora da važi za sve građane Srbije.Krađa bilo čega je kriminal i treba ga kažnjavati.U Srbiji se toleriše sve onima koji su " javne "(političke, estradne...) ličnosti, a zakon i kazna se primenjuje na običnim građanima.

(sreda, 03. feb 2016, 08:45) - Markovljev [neregistrovani]

Kradja - dobar savet

Dobar savet nema šta. Po toj logici ako nema auto neka uzme auto od komšije ili preduzeća pa neka se vozi. Sve što se troši ima svoju cenu i mora da se plati. Kada bismo svi plaćali struja bi mogla biti jeftinija, jer EPS nebi morao da uzima kratkoročne kredite sa visokom kamatom koju nam opet preračuna u veću cenu struje a zaračunava nam i potrošnju veću od stvarne time što u većem delu Srbije i dalje "mere" struju elektromeri koji nisu baždareni a time se plaća neutroušeno. Hvala na prostoru.

(sreda, 03. feb 2016, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

Sramota ,a i zalosno ...

Nisu to posledice '90-tih , to je bezobrazluk I javasluk , od onih '70-tih ,...'80-tih ,,godina ,od onog proslog sistema - ja bi ga nazvao " jadizmom" , kralo se ,nosilo se ,svoj - svoga pokrivao , namjestalo se ,samo kada se sjetim ,sta se sve iz firmi kralo I koristilo ...valjda ce I Srbija ,majka nam ,jednog dana progledati ....

(sreda, 03. feb 2016, 08:30) - anonymous [neregistrovani]

sve po zakonu

Krasti struju je krivicno delo,a vecinom kradu oni koji imaju....vlasnik pekare,radnje dere sirotinju sa cenama a struju ne placa..pa recite u kojoj zemlji to moze?

(sreda, 03. feb 2016, 06:24) - anonymous [neregistrovani]

Ako...

Ako sirotinji iskljuce, ona ne moze nista da uradi, ostace bez broila i slobodne, a ako uhvate ove "poznate", za to nece niko saznati, okrenuce se broj ili dva i samo ce nastaviti to da radi.
Kod nas pravila vaze samo za sirotinju, uglavnom.

(sreda, 03. feb 2016, 00:38) - anonymous [neregistrovani]

Kradja

pa cime da plate kad nemaju za hleba a i ljudi ne pustajte ih u kuce ili lokale bez naloga OJT "okruzni javni tuzioc". Merno mesto je i dalje vase a ne njihovo zato ne padajte na te fore kad dodju.

(utorak, 02. feb 2016, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Zasto tajite imena...

Rece ona gospodja da su na spisku neplatisa i prevaranata poznata imene i firme, od fabrika do estrade!
Iznesite spisak i stavite ih na stub srama, uz ostre kazne, tj. zatezne kamate...
Ne moze se nigde, sem u u ekonomski i moralni kolaps , sa ovim cime smo okruszeni...
Cist racun , duga ljubav, pravila su svugde u svetu!

(utorak, 02. feb 2016, 22:08) - Zoran Vidić [neregistrovani]

Krađa struje u Srbiji?

Ma nije moguće ! Uvek pričamo da smo najpošteniji narod na Balkanu. Pa evo dokaza da jesmo.Sram ih bilo ko to radi i tako voli našu državu!