Koš i semafor umesto plate

Među 200.000 izvršenja koja su uradili za poslednje tri godine, sve je više alimentacija, neisplaćenih zarada. Za naplatu zarada, prema novom Zakonu o radu, ne treba sudska odluka, već sam platni list ima snagu izvršne isprave.

Anja Branković u u Sportskom centru "Šumice" radi deceniju i po. Krajem 2013. plate su počele da kasne, pa se odlučila da ih naplati preko suda, a pre par meseci angažovala je i privatnog izvršitelja.

Kako je račun sportskog centra već dugo u blokadi, za njenih šest plata koje iznose gotovo 300.000 dinara dobila je koševe i semafor.

"Koševi neće postati moje vlasništvo, ja samo tražim svoje, ne tražim ništa tuđe, to je samo sredstvo da ja dođem do svojih potraživanja. Majka sam dva maloletna deteta od pet i sedam godina, teško mi je što s ovim postupkom, ne znam kako će se dalje odvijati čitava situacija", ističe Brankovićeva.

Još sedam Anjinih kolega potražuje svoje zarade.

Izvršitelj koji Anji naplaćuje zarade kaže da sve češće nailazi na blokirane račune preduzeća.

Privatni izvršitelj Nemanja Protić ističe da se sve češće pribegava alternativnim sredstvima izvršenja, poput popisa, procene i prodaje pokretne odnosno nepokretne imovine.

"To su druga sredstva izvršenja pored glavnog sredstva i bila bi zaplena sa dužnikovog računa, znači prenosom novčanih sredstava na račun poverioca", kaže Protić.

Pokretne stvari, posle procene veštaka, se plene i prodaju se na licitaciji, prvoj 60 odsto vrednosti, na drugoj 30 odsto.

"Ovde će se najlakše prodati koševi i semafori, najteže se prodaju kompjuteri i stolice, ali suština je da postoje vrednosti i kupci koji su zainteresovani za kupovinu", kaže Protić.

Među pokretnim stvarima koje su privatni izvršitelji zaplenili nedavno se pojavio ceo asortiman seksi prodavnice. Ponuda se na oglasnoj tabli Privrednog suda u Novom Sadu pojavljivala dva puta jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 21. nov 2015, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

.

a mozda nisu oglasili na pravom mestu