Čitaj mi!

Novi javni beležnici položili zakletvu

U Skupštini Srbije 46 novih javnih beležnika položilo zakletvu, a ministar pravde Nikola Selaković izjavio je tom prilikom da je do sada u Srbiji postavljeno ukupno 137 javnih beležnika.

Nikola Selaković je naveo i da je još 118 kandidata koji su položili ispite ostalo neimenovano, ali da će se potruditi da do toga dođe u što razumnijem roku, i dodao da 14 područja osnovnih sudova nema javne beležnike, prenosi Tanjug.

"Kada će se u potpunosti kompletirati tako da svako područje ima svog beležnika to ne može niko da kaže. Veliki je broj sudova ovim imenovanjem dobilo javne beležnike i uveren sam da će se ovakvim dobrim i predanim radom progresivno popunjavati taj broj", rekao je Selaković.

Ministar pravde je precizirao da će današnjim imenovanjem beležnike dobiti i Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Vranje, Loznica, Mladenovac, Ruma, Požarevac, Smederevo, Sombor, Šabac...

Napominje da je do sada imenovano 137 javnih beležnika, što je blizu 50 odsto od ukupnog broja.

"Na profesiji izvršitelja, radi se treću godinu i još uvek nemamo u potpunosti uspostavljen sistem, ali njih ima negde oko 70 odsto imenovanih i to je sistem koji funkcioniše na pristojan način", rekao je ministar pravde.

Selaković je novim javnim beležnicima poručio da u obavljanju posla treba da budu samostalni i nezavisni, ali i da se potpuni efekat njihovog posla može postići insistiranjem na profesionalnosti i odgovornosti.

Odgovarajući na pitanje novinara o usklađivanju tarifa, ministar je podvukao da su one u dobroj meri usklađene i znatno smanjene, a kao primer naveo slučaj nekretnina u vrednosti od 200.000 evra, za koje je ranije tarifa iznosila 39.000 dinara, a sada je oko 34.000 dinara.

Predsednik Javno beležničke komore Miodrag Đukanović poželeo je novoimenovanim javnim beležnicima uspeh u radu, navodeći da im početak neće biti lak, ali da će imati podršku Komore i svih javnih beležnika.

"Kao profesija prošli smo taj prvi, teži deo puta", rekao je Đukanović i dodao da će Javno beležnička komora biti tu za sve javne beležnike.

broj komentara 0 pošalji komentar