Čitaj mi!

Obnovljeno porodilište u Kragujevcu

Otvoreno renovirano porodilište Ginekološko-akušerske klinike u Kliničkom centru u Kragujevcu. U obnovu porodilišta, koje je pomogla Fondacija "Dragica Nikolić", uloženo više od milion evra.

Predsednica te fondacije Dragica Nikolić izjavila je u Kragujevcu da ta fondacija obnavljajući porodilišta obnavlja Srbiju u njenom najvažnijem i najlepšem smislu, a to je obezbeđenje uslova za rađanje života, za nove male sugrađane, za zdravu i mnogobrojnu porodicu.

"Taj najuzvišeniji cilj prepoznala sam kao svoj zadatak, a mesto supruge predsednika Republike, koje razumem više kao odgovornost nego kao čast, pomaže mi da na delu pokažem posvećenost u očuvanju i razvoju porodice u Srbiji i ljubav prema svojoj zemlji", rekla je Nikolićeva na svečanosti povodom otvaranja renoviranog porodilišta u Kragujevcu.

Otvaranju porodilišta prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i predstavnici 30-ak ambasada i donatori.

Prema rečima Dragice Nikolić, Fondacija je za nešto manje od godinu dana koliko postoji postala srpska kuća u kojoj se sabiraju ljudi dobre volje iz zemlje i sveta, ljudi svih nacija, rasa i vera.

Zahvaljujući dobrotvorima koji su, kako kaže, prepoznali značaj obnove porodilišta, Nikolićeva je rekla da ih je sve vezala ideja značajnija od svake druge i veća od svakog od nas - a to je ideja života.

"A život će istinski pobediti u Srbiji. Neće to biti onda kada obnovimo sva porodilišta već onda kada nam tako obnovljena budu tesna" rekla je Nikolić.

Direktor Kliničkog centra Nebojša Arsenijević podsetio je da je reč o zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leči oko dva miliona stanovnika iz šest okruga Srbije i da je ispravno da obnova tog zdravstvenog centra počne rekonstrukcijom porodilišta.

Naglašavajući da je porodilište potpuno novo, lepo, bezbedno i opremljeno, Arsenijević je rekao da je sve to učinjeno zahvaljujući dobrim, tihim i nenametljivim ženama porodice Nikolić, Dragici i Milici, koje su shvatile da su pitanja etike neodvojiva od pitanja estetike.

"Gospođo Nikolić, ne samo da ste zaposlenima u Kliničkom centru postavili zadatak, da voleći ustanovu i posao koji rade, sve njene delove postepeno urede kao što je uređeno porodilište, već ste uputili još važniju poruku koja glasi - da se može", rekao je Arsenijević.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike Janko Đurić izjavio je da je rekonstruisana kompletna infrastruktura porodilišta, od strujnih, vodovodnih do kanalizacionih instalacija i svih kupatila u sobama za porodilje.

"Prvi put imamo sterilan i klimatizovan vazduh u svih šest porođajnih sala, a u 16 soba apartmanskog tipa za babinjare i novorođenčad urađena je zamena dotrajale prozorske stolarije i upotpunjena klimatizacija prostorija", rekao je Đurić.

On je naveo da je fondacija obezbedila i nove dušeke i posteljinu za 46 kreveta za porodilje, nove pelene za bebe, kao i nove spavaćice i bade mantile za buduće majke.

Đurić je ukazao i na to da se u to porodilište upućuju i pacijentkinje iz drugih gradova Srbije od Novog Pazara i Tutina, preko Kraljeva, Jagodine sve do Kosovske Mitrovice. U porodilištu u Kragujevcu godišnje se rodi oko 2.200 beba.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 13. mar 2014, 23:36) - anonymous [neregistrovani]

Ponosna tetka

Moj bratanac je rođen u "novom" porodilištu. Stvarno je istina sve što su napisali i rekli. Porodilje napokon imaju normalne uslove za "oporavak". Bebac je dobio punu korpu odelca sa sve mašnicom :). To je stvarno lepo i hvala svima koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji ovog projekta. Najlepše od svega će biti ako se to bude održavalo i ako broj beba u Kragujevcu poraste!!!

(sreda, 12. mar 2014, 21:58) - Чича из Шумадије [neregistrovani]

Лепо, лепо

Ово је баш леп гест породице Николић, корисно, добро је кад неко може, ја и моје окружење, једва опстајемо.

(sreda, 12. mar 2014, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Zemljak

Predsednice - Zemljace i g.dine Vucicu,
ja sam s`druge strane Gledickih planina (10-15km daleko),
drago mi je na ovim vestima, i nadam se da nas necete izneveriti u narednim godinama.
Povedite zemlju postepeno u uzlaznoj putanji.
Zdravlje Bozije supruga i ja ocekujemo cetvrto dete, tako da nas je ova vest obradovala.
Svako dobro od Gospoda Vam zelim.

(sreda, 12. mar 2014, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

sve pohvale

sve pohvale za porodicu Nikolic , dugo je cekala Srbija na ovakvog predsednika!