Duga istorija broda Bodrog

Austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat, istoričari su nedavno otkrili na obali Dunava kod Ade Huje. Taj brod je bio ratni plen, tri puta potapan i vađen iz Dunava i Save, a danas služi kao pristan na Adi huji.

Istoričari su nedavno na obali Dunava kod Ade Huje otkrili 109 godina star austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat.

Dr Ratomir Milikić sa Instituta za savremenu istoriju kaže da je u noći 28. jula 1914. godine u 11 sati uveče, nekoliko sati posle objave rata, upravo sa tog broda ispaljena prva granata na Beograd.

Austrougarska oklopna topovnjača Bodrog naredbu za napad čekala je usidrena u Zemunu. Posle objave rata doplovila je do ušća Save u Dunav i odatle počela napad na Beograd.

Ispalio je prve granate na Beograd u prvom svetskom ratu, bio ratni plen, menjao ime i države, tri puta potapan i vađen iz Dunava i Save, a danas zarđao i razoružan služi kao pristan na Adi huji.

Taj brod koji se našao na čelu mašinerije velikog rata skončao je uz obalu srpske prestonice koju je uzalud pokušavao da osvoji na početku rata, ali i u još strašnijem napadu na Beograd 1915. godine. 

Brod je potopljen 1918, dve godine kasnije izvađen, preuređen i pod imenom Sava uvršten u mornaricu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U aprilskom ratu, da ne bi pao neprijatelju u ruke, potopljen je 12. aprila 1941, kod Zemuna. Ustaše ga izvlače iz reke 1942. godine.

Godine 1944. brod ponovo ide na dno, ovoga puta reke Save. Ustaše su ga potopile kod Slavonskog Broda. Izvađen je 1952. godine, remontovan i još jednom uvršten u rečnu flotilu nove države. Iz vojne upotrebe povučen je 1959. godine i do danas uglavnom je služio kao ploveći pristan na Savi i Dunavu.

Ministarstvo kulture 2005. godine proglasilo ga je kulturnim dobrom i stavilo pod zaštitu. Međutim, kada je pre nekoliko godina premesšten sa obale Dunava kod Novog Sada uopšte se nije znalo gde se usidrio ovaj zakonom zaštićeni brod. U mulju i žabokrečini kod Ade Huje pronašli su ga istoričari iz Instituta za savremenu istoriju i predložili da se pretvori u ploveći muzej.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 06. apr 2014, 19:40) - onaj koji nesto zna [neregistrovani]

nije brat blizanac

Recni monitor Bodrog pripada klasi Temes i nije brat blizanac recnog monitora Drava koji je imao herojsku ulogu u aprilskom ratu.

(petak, 01. nov 2013, 11:10) - Бошко Антић [neregistrovani]

идеја је добра

Нажалост, историчари су га открили недавно,а они који нису историчари знају за њега већ 40 година.
Брод треба да буде брод-музеј,али за то треба времена. Не би требало да то буде посвећено чињеници да је са њега бомбардован Београд, нећемо ваљда подизати споменик аустроугарској флотили, треба да буде посвећен чињеници да је он био у саставу Речне флотиле Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца/ Краљевине Југославије и Речне ратне флотиле Југословенске народне армије.
Имам све податаке о овом броду које сам добио од човека које ја радио на броду музеју "Лајта" у Будимпешти и коме сам помогао у његовом раду на књизи "Donaumoniotern Osterreich-Ungarns". С поштвањем за све оне који чине све да извуку из заборава нашу иструју.

(ponedeljak, 14. okt 2013, 23:41) - Zmaj od Nocaja [neregistrovani]

Artefakt

Monitor Bodrog je prvorazredni istorijski spomenik - sa njega je ispaljen prvi plotun u I svetskom ratu, na prestonicu nezavisne drzave Srbije. Tako je započeo Veliki rat. Apelujem na državu da preuzme brigu o ovom brodu, da ga obnovi i da ga usidri na ušću Save u Dunav, na mestu zločina. Tako bi svima bilo jasno ko je započeo rat, što se poslednjih godina prepušta zaboravu, a istoričari sa "zapadnog fronta" koriste taj zaborav da malo po malo menjaju poznate činjenice i pokušavaju da krivce za rat traže na našoj strani. Bravo za mladog istoričara Dr Milikića za ovo otkriće i sve pohvale za javni servis, što je objavio ovu priču.

(ponedeljak, 14. okt 2013, 12:14) - анонимус [neregistrovani]

ње

Тачан назив ове врсте речних ратних бродова је - монитор. Аустроугарска је имала више класа оваквих бродова и мислим да је тренутно, осим овог нашег очерупаног, сачуван још само монитор "Лејта", који је претворен у музеј у Аустрији. Нажалост, нашем монитору недостају најважнији делови који би били за музејску поставку: топовске куле са топовима, котлови и парна машина, командни мост, јарбол. Практично је остало само корито, те посетилац не би могао стећи представу о правом изгледу брода. Иначе, у питању је брод-близанац легендарног монитора "Драва".

(ponedeljak, 14. okt 2013, 10:49) - ivangrozni [neregistrovani]

"otkrili"

Već sama upotreba glagola "otkrili" svedoči o stanju našeg društva u zadnjih 100 godina. Svugde drugde bi taj brod već 50 godina služio kao turistička atrakcija i zarađivao novac. Kod nas se "sakrio" od očiju strahovito radoznalih i radinih istoričara, turistologa, spomeničara i drugih, ali su ga ipak nakon pola veka najzad "otkrili", i to na Adi Huji, zabačenom i nepristupačnom mestu daleko od civilizacije (t.j. oko 3km od Skupštine Srbije). Kladim se da će nakon ove vesti mnogi najavljivati pompezne programe i projekte a posle 15 dana niko se neće ni sećati.

(ponedeljak, 14. okt 2013, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

kulturno nasledje

Sramota je za Srbiju da ovaj brod stoji u onoj prljavstini,kad se zna koja mu je istorijska vrijednost

(ponedeljak, 14. okt 2013, 09:44) - Igor Gavran [neregistrovani]

Brod

Ovaj brod je veliko bogatstvo. Trebalo bi ga izvaditi na kopno, zastiti od korozije i staviti u neki muzej.

(ponedeljak, 14. okt 2013, 09:31) - Жаровит [neregistrovani]

Музеј бродарства

Ред је да престоница београд који лежи на две реке има МУЗЕЈСКУ поставу бородова свих врста на реци!.
Да тајмузеј буде и део туристичке понуде београда, пошто у престоницу долази доста туриста!А и да се информишу сви грађани Србије о нашој историји .

(ponedeljak, 14. okt 2013, 04:21) - anonymous/TO3A [neregistrovani]

Odlican izvestaj

Bravo Dr. Milikicu!

(ponedeljak, 14. okt 2013, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Zaboravljeni

Svaka zemlja bi se otimala za ovakvog svedoka istorije, a on kod nas trune u nekoj zabokrecini.
E zemljo, pa zar da ne iskoristis ono sto su preci ostavili, a ima se para za razne farme, performanse i sl...
To je i dokaz ko je otpoceo Prvi svetski rat i ko je koga napao. Danas pokusavaju da menjaju istoriju, od pobednika i zrtava prave gubitnike i krivce. Pa evo, neka vide sredjeni brod u Beogradu, gde kao muzej pokazuje sta je zaista bilo i kako je Srbija 1914. napadnuta.
Gde je javnost, gde su istoricari, gde je drzavni vrh da zastiti ovaj brod?