Lakše školske torbe

U Beogradu počinje ugradnja školskih ormarića, u kojima će đaci moći da drže udžbenike i pribor. Osim što je praktično, stručnjaci ističu da je daleko zdravije, pošto je teška torba najčešći uzrok krivljenja kičme.

Da bi došli u školu, đaci nose torbe i rančeve teške od šest do deset kilograma, kažu učitelji. Od prvog septembra to će se promeniti, jer će svako dete u beogradskih školama imati svoj ormarić.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović kaže da đacima od prvog do četvrtog razreda možda i neće biti funkcionalno i zgodno s obzirom na to da su učenici celokupnu nastavu slučaju u jednoj učionici.

"Sa druge strane, za učenike starijih razreda ormariće ćemo morati da stavimo u hodnik s obzirom da menjaju smene i da je kabinterska nastava", objašnjava Grušanović.

Lekari kažu da đačka torba ne bi trebalo da bude teža od 15 odsto telesne težine učenika.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, čak trećina dece školskog uzrasta ima teškoće zbog krive kičme, a jedna petina zbog lošeg držanja tela. Sve je više osnovaca i sa deformitetima stopala.

Doktorka Ljiljana Sokol Jovanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističe da većina đaka ima nedovoljno razvijene mišiće, koji treba da nose njihovo telo, a problem postaje još veći kada treba da ponesu još nekoliko kilograma knjiga i pribora za školu.

"Treba obratiti pažnju na naramenice. Naramenice školske torbe, ukoliko su od mekog materijala i nedovoljno široke, mogu da previše pritiskaju mišiće ramenog pojasa i ometaju cirkulaciju u predelu vrata, i glave i na taj način da dovedu do pojave glavobolje", navodi Jovanovićeva.

Prema njenim rečima često se pojava glavobolje vezuje za probleme vida, ali rešenje se nalazi u promeni školske trobe odnosno u tim naramenicama.

Zato treba birati torbe od lakšeg materijala, a knjige poređati tako da ne pritiskaju kičmu.

Sa ugradnjom ormarića đaci će sa sobom nositi samo ono što je neophodno, sveske i radne listove. U okviru vaspitne delatnosti ostaje da nauče i da ranije dolaze u školu, koriste ormariće i da čuvaju knjige.

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 26. avg 2012, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

bahatost

Da smo normalni deca bi ucila iz jedne knjige,ali deca kod nas iz jednog predmeta nose po tri knjige i svesku,naprimer srpski,pa blok ,muzicki instrument,patike za fizicko i ni jedan nastavnik nema razumevanja i nece da olaksa torbu.Briga njih za decija ledja i zdravlje
Da li ima neko ko bi postavio pitanje mnogobrojnih izdavaca udzbenika i kako nas primoravaju da svake godine kupujemo nova izdanja pa i knjige koje deca nikada ni ne otvore.Cista kradja

(četvrtak, 03. maj 2012, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

1111 tablet

Bogami si se ti snasao.

(četvrtak, 03. maj 2012, 06:34) - Velizar Milutinovic Pittsburgh [neregistrovani]

Tablet

U Americi su prije 70 godina koristili ormarice, danas u americi knjige izlaze iz upotrebe koristice se TABLET-i tako da sve sto vam treba imate na ekranu ispred sebe, imace to i Srbija ali za 20tak godina. Vidite zato se ja ponosim sto dobijam Americko Drzavljanstvo 11Maja u 10:00am !!!

(četvrtak, 03. maj 2012, 02:01) - anonymous [neregistrovani]

Profesor

Nema potrebe za ,,strahom". Ovakav sistem trea uvestu u sve skole u Srbiji. Primetio sam da se neki roditelji pitaju kako ce deca uciti kuci. Obrazovni sistem u Srbiji mora biti takvog kvaliteta da deca i nemaju potrebe da uce kuci, da sve svoje obaveze zavrse u skoli. Time bi se smanjilo opterecenje ucenika, a verujem i roditelja. Ne treba se bojati svega sto dolazi sa zapada. Potpuno je pogresan stav da je nas obrazovni sistem ,,idealan" i ,,najbolji". Postoji mnogo toga sto se moze promeniti i unaprediti. Nisam za kopiranje zapadnih sistema po svaku cenu, ali jesam za to da se pozitivna iskustva primene i kod nas...

(četvrtak, 03. maj 2012, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

aa

A srednjoskolci?

(sreda, 02. maj 2012, 23:06) - Ja [neregistrovani]

Samo BG

Volela bih da nekad pročitam npr. "U Čačku lakše torbe", ili da je upitanju neki drugi grad u Srbiji. Izgleda da su ovakve stvari rezervisane samo za glavni grad, koji volim, ali pitam se postoji li ostatak Srbije.

(sreda, 02. maj 2012, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

sveske

ja da se pitam nesto ja bi samo sveske nosio da se zapisuje, a ne nosim knjige i samo bezveze vucaram a cim je ne donesem izbacuju napolje iako mi samo stoji na klupi ;)

(sreda, 02. maj 2012, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

s

ovo sada ce da postane jos malo americki model skole.

(sreda, 02. maj 2012, 17:23) - majka [neregistrovani]

A domaći?

Koja glupost! Znači ostaviće knjige u školi a kući ŽIVELA SLOBODA!!! Zasto uopšte i da idu u školu? Sve je postalo više nego besmisleno!!!

(sreda, 02. maj 2012, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Glupostima nikad kraja

Vekovima deca nose ranceve sa knjigama u skolu i sad ce oni da menjaju nesto...ja sam nosio sve knjige u skolu jer me mrzelo da svaki dan pakujem i nista mi ne fali.