Читај ми!

Abdića za Glavaša?

Hrvatski predsednik Ivo Josipović mogao bi da pomiluje Fikreta Abdića, kao odgovor na ponašanje pravosudnih organa BiH prema Branimiru Glavašu koji mu dopuštaju da iz zatvora vodi stranku, piše hrvatski "Večernji list".

Zbog načina na koji se pravosudni organi Bosne i Hercegovine ponašaju u slučaju Branimira Glavaša, sve je izvesnije da će Hrvatska zatražiti preispitivanje, a možda i ukidanje sporazuma o krivično-pravnoj saradnji s tom zemljom, piše hrvatski Večernji list.

List navodi, pozivajući se na sagovornika iz vrha vlasti u Zagrebu, da je sasvim izvesno da će hrvatski predsednik Ivo Josipović pomilovati Fikreta Abdića, ukoliko mu uputi takav zahtev.

"Kako bi bilo da Hrvatska dopusti Fikretu Abdiću da i on iz zatvora u Puli vodi svoju političku stranku", navodi sagovornik Večernjeg lista.

List piše da je slučaj Glavaš kap koja preti da prelije čašu, zbog toga što se bivšem hrvatskom generalu, inače osuđenom za ratne zločine nad Srbima, dopušta da iz zatvora u Mostaru vodi političku stranku.

Zbog načina na koji Bosna i Hercegovina sprovodi sporazum o saradnji sa Hrvatskom, reagovalo je hrvatsko Državno tužilaštvo. Kako saznaje Večernji list, iz te institucije su već odavno uputili dopis hrvatskom Ministarstvu pravosuđa, a u kojem se upozorava na probleme sa BiH.

Način na koji se Branimiru Glavašu, osuđeniku za teške ratne zločine, omogućuje služenje kazne, u Hrvatskoj se doživljava kao prvorazredna manipulacija. Kao osuđenik za najteži zločin Glavašu se dozvoljava da iz zatvora vodi političku stranku i da na taj način bude stalno prisutan u hrvatskim medijima i učestvuje u predizbornoj kampanji, piše Večernji list.

Sa druge strane, navodi list, u Abdićevom slučaju primenjuju se propisi koji osuđenicima u Bosni i Hercegovini zabranjuju političko delovanje. Zbog toga je Abdićeva Demokratska narodna zajednica bila novčano kažnjena, jer je na jednom skupu neko od simpatizera nosio njegovu sliku.

Branimir Glavaš je, kako piše list, dobio dosta prostora u medijima kada je reagovao na izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera hrvatskim pravosudnim vlastima.

Naime, Glavaš je javno Sanaderu uputio lično i osvetoljubivo pismo naslovljeno sa "Dragi Ivo" u kojem mu je prognozirao dug boravak u "Remetincu".

Iako je na početku služenja osmogodišnje zatvorske kazne za ratni zločin, Glavaš je već u septembru na dva dana pušten iz zatvora, što se pretvorilo u dvodnevno slavlje u njegovim rodnim Drinovcima, piše Večernji list.

Osim toga, Glavaš je bio u prilici da iz zatvora učestvuje u kreiranju stranačke liste za izbore i da vrlo brzo reaguje na odluku Ustavnog suda. Tada je poništena odluka Državne izborne komisije, a Glavašu je zabranjeno da bude nosilac liste Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Glavaš je zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. osuđen na osam godina zatvora. Kaznu služi u BiH pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu čije državljanstvo, takođe, poseduje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво