Читај ми!

Glavaš primio optužnicu iz Srbije

Branimiru Glavašu u mostarskom zatvoru uručena optužnica srpskog Tužilaštva za ratne zločine iz 1992. godine. Glavaš se tereti za zločine počinjene 1990. godine.

Ministarstvo pravde Federacije BiH i Županijski sud u Mostaru uručili su Branimiru Glavašu, u mostarskom zatvoru, optužnicu koju je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo 1992. godine.

Reč je o optužnici za zločine počinjene 1990. godine o kojima je istragu vodilo Vojno tužilaštvo bivše JNA, a koja je poslata na 44 adrese u Hrvatskoj. Glavaš je, kako se navodi, potpisao dostavnicu i preuzeo optužnicu.

"Ovo je najbolji dokaz kako u stvarnosti funkcioniše Šeksov zakon o ništavnosti", rekao je Glavaš. Mediji u BiH podsećaju da se na istoj optužnici nalaze se predsednik Sabora Vladimir Šeks, nekadašnji hrvatski ministar policije Ivan Vekić, kao i Tomislav Merčep, za vreme rata pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

Glavaš je rekao da očekuje da razgovor s njim zatraže istražitelji iz Srbije.

Branimir Glavaš je poručio da nema razloga da ne razgovara sa njima imajući u vidu, kako je rekao, da ga je hrvatski sudija Željko Horvatović osudio, uz obrazloženje da su hrvatski vojnici do 8. oktobra 1991. godine bili paravojska.

Županijski sud je Glavaša proglasio krivim za ubistvo najmanje 10 srpskih civila tokom 1991. i 1992. godine i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sedištu Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku.

Za prvi slučaj je dobio pet, a za drugi osam godina zatvora, iz čega mu je izvedena jedinstva kazna od 10 godina zatvora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво