Ni Pula neće Tompsona

Nakon što mu je zabranjen koncert u istarskom gradu Umagu, pevaču Marku Perkoviću Tompsonu, poznatom po ustaškoj ikonografiji svojih nastupa, zabranjen je i koncert u pulskoj Areni, uz obrazloženje da je zakasnio sa zahtevom za dobijanje termina.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izjavio je da nema ništa protiv Tompsona i njegovih pesama, ali da ne može podržati ustašku ikonografiju koja se pojavljuje na njegovim koncertima, a od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio.

"Kao gradonačelniku Pule, koja je utemeljena na vrednostima antifašizma i multikulturalnosti koje su sastavni deo našeg identiteta, nije mi prihvatljivo veličanje ustaštva, ksenofobije, nacionalizma i netolerancije prema nacionalnim manjinama", rekao je Miletić.

"Moramo se svi zapitati ima li poklicima 'Ubij Srbina' mesta u demokratskom društvu", istakao je gradonačelnik Pule i ocenio da se vanredni zahtev za održavanje koncerta koji je pristigao nakon svih rokova može interpretirati isključivo kao politička provokacija.

Pitanje ko odobrava koncert u Puli bio je razlog sukoba poslanika iz Istre Damira Kajina, najpre s ministrom kulture Božom Biškupićem koji je rekao da dozvolu daje grad, a ne ministarstvo, a onda i sa premijerom Ivom Sanaderom koji, po Kajinu, stoji iza priče i bez čije saglasnosti Tompson ne bi mogao nastupiti u Areni.

Prema pravilniku za dodelu termina za održavanje manifestacija u Areni, javni poziv za nastupe u ovoj godini istekao je 28. februara, a 16. aprila zaključeno je formiranje programa letnjih manifestacija.

Zbog ustaške ikonografije i povika mržnje na njegovom koncertu u Zagrebu 30. maja, protiv Tompsona su tri nevladine organizacije podnele krivičnu prijavu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво