Читај ми!

Akaši: Još nejasno ko je gađao Markale

Jasuši Akaši tvrdi da još uvek nije jasno ko je počinio zločin na pijaci Markale 1994. godine kada je poginulo 70 civila. BiH je još uvek nestabilna zemlja i sve strane treba više da se trude oko postizanja trajnog mira, poručio japanski diplomata.

Nekadašnji specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši, rekao je da je ostalo nejasno ko je odgovoran za granatiranje pijace Markale u centru Sarajeva 5. februara 1994.

Akišai je rekao da su UN istražile slučaj Markala, ali da do kraja nije razjašnjeno odakle je ispaljena granata koja je usmrtila skoro 70 osoba, a oko 150 ranila.

"Zaključak Odbora koji smo formirali bio je da je granata mogla da dođe i sa strane bosanskih Srba, ali i sa strane koju je kontrolisala vlada u Sarajevu, pa je taj slučaj ostao nejasan", kazao je Akaši novinarima u Miločeru. 

Za napad 5. februara 1994. godine na sarajevsku pijacu Markale i civilne žrtve okrivljena je Vojska Republike Srpske.

Akaši je podsetio da je prošlo 16 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali da situacija u Bosni i Hercegovini i dalje nije stabilna.

On smatra da sve strane u BiH moraju da ulože više napora u izgradnji trajnog mira i stabilnosti.

Istaknuti japanski diplomata u crnogorskom letovalištu prisustvuje međunarodnoj konferenciji Novi Balkan i proširenje Evropske unije, gde su učesnici zajednički konstatovali da su evropske i evroatlanske integracije najefikasniji mehanizam za pozitivne transformacije na Balkanu.

Jasuši Akaši dolazi i u Beograd, gde će kao gost Univerziteta u Beogradu, u ponedeljak 24. oktobra u Svečanoj sali Rektorata, održati predavanje iz oblasti savremene međunarodne politike.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво