Читај ми!

Rezultati popisa u Crnoj Gori

Crnogoraca 44,9 odsto, Srba 28,77 procenata. Srpskim jezikom govori 43,88 odsto građana, a crnogorskim 36,97 odsto. Različite reakcije vladajućih stranaka i opozicije na rezultate popisa.

Na popisu stanovništva u Crnoj Gori, održanom u aprilu, 44,9 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci, a 28,77 odsto kao Srbi. Prema podacima crnogorskog Zavoda za statistiku, 43,88 odsto građana izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a crnogorskim 36,97 odsto.

Prema preliminarnim podacima popisa, u Crnoj Gori živi 625.266 stanovnika. To je za oko pet hiljada stanovnika više u odnosu na popis iz 2003. godine, kada je u Crnoj Gori bilo oko 620,100 stanovnika, saopštio je Zavod.

Na konferenciji za novinare Zavoda za statistiku saopšteno je da u Crnoj Gori živi 4,91 odsto Albanaca, 8,65 odsto Bošnjaka, 3,31 odsto Muslimana, 0,92 odsto Hrvata i 1,01 odsto Roma. O nacionalnoj pripadnosti nije se izjasnilo 4,87 odsto stanovnika.

Albanskim jezikom govori 5,27 odsto građana, bošnjačkim 5,33 odsto, srpsko-hrvatskim 2,63 i hrvatskim jezikom govori 0,45 odsto.

U Crnoj Gori, prema prvim rezultatima popisa sprovedenog od 1. do 15. aprila, ima više od 194.700 domaćinstava i oko 316.000 stanova. Najveći broj stanovnika ima Podgorica, više od 187.000, što predstavlja 30 odsto stanovništva Crne Gore.

U odnosu na popis iz 2003. godine, u glavnom gradu Crne Gore živi oko 50.000 stanovnika više, saopštio je crnogorski Zavod za statistiku.

U Podgorici živi više od 57 odsto Crnogoraca, dok je Srba nešto preko 23 odsto. Crnogorci su većinsko stanovništvo u 12 od 21 opštine u Crnoj Gori. Pored Cetinja, Podgorice, Nikšića i Danilovgrada, to su još opštine Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Kotor, Budva, Bar i Tivat.

Srbi su većinsko stanovništvo u Plužinama, gde ih ima više od 65 odsto, zatim, u Andrijevici - preko 61 odsto, u Pljevljima oko 57 odsto, Herceg Novom blizu 49 odsto, Beranama oko 43 odsto i u Bijelom Polju - oko 36 odsto.

Prema popisu 2003. godine, u Crnoj Gori bilo je 620.145 stanovnika. Crnogoraca je bilo 43,16 odsto, Srba 31,99, Bošnjaka 7,77, Albanaca 5,03, Muslimana 3,97, Hrvata 1,1, a Roma 0,42 odsto.

Reakcije na rezultate popisa

Rezultati popisa stanovništva pokazuju da jača "građanska Crna Gora", ocenio je predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. Komentarišći povećanje broja Crnogoraca, na blizu 45 odsto, Krivokapić je rekao da to znači da su Crnogorci "temeljni narod koji je stvorio državu".

Povećanje broja građana koji govore crnogorski jezik, za oko 14 odsto, i smanjenje broj onih koji govore srpskim, za više od 20 odsto, u odnosu na popis iz 2003. godine, Krivokapić je ocenio kao dokaz da se Crna Gora "ne može praviti bez Crnogoraca".

Premijer Crne Gore Igor Lukšić ocenio je da popis potvrđuje da je Crna Gora multietničko, multikulturalno društvo, što je njena vrednost i bogatstvo.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Vuksan Simonović smatra da je "teško komentarisati" rezultate popisa o nacionalnoj pripadnosti, pošto ih nisu utvrdile opštinske popisne komisije i pošto političkim strankama nije bilo omogućilo da u tome učestvuju.

Simonović je poručio da je "potpuno jasno" da srpskim jezikom i dalje govori najveći broj građana Crne Gore i da će to uticati na njegovo "realno pozicioniranje, kao najdominantnijeg jezika u Crnoj Gori".

Opozicioni Pokret za promene ocenio je da rezultati popisa o nacionanoj pripadnosti, veri i jeziku "realna slika identiteta" u Crnoj Gori. Prema oceni PzP-a, pitanja identiteta će imati sve manji uticaj u Crnoj Gori.

Opoziciona Nova srpska demokratija ne prihvata rezultate popisa. Predsednik NSD Andrija Mandić je rekao da je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevljima i Herceg Novom počinjena "krađa" rezultata popisa o nacionalnosti i jeziku "na nivou od pet do šest procenata".

Najnoviji rezultati popisa stanovništva pokazuju da je neophodan dogovor između dve najbrojnije nacionalne zajednice, Crnogoraca i Srba, radi budućnosti države i svih građana koji u njoj žive, saopštio je Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori.

Predsednik Saveta Momčilo Vuksanović je poručio rezultati popisa svedoče o uslovima u kojima je u poslednjih 15 godina živeo srpski narod, odnosno o asimilaciji Srba kao trendu u Crnoj Gori.

"Podaci državnog Zavoda za statistiku se poklapaju sa pretnjama koje su u Skupštini saopštavali najuticajniji lideri i funkcioneri vladajuće koalicije kada su obećavali da će smanjiti broj Srba na sledećem popisu", naveo je Vuksanović.

Bošnjački savet je sa rezervom prihvatio rezultate popisa, jer "ne odražavaju realnu sliku nacionalne strukture u Crnoj Gori". Iz BS-a su poručili da se ne sumnja u validnost podataka, ali su ukazali na ambijent u kojem je realizovan popis i njegovu metodologiju, koja se razlikovala od Zakona o popisu, tako da su nepopisane ostale osobe koje trenutno nisu u Crnoj Gori ili su u dijaspori.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво