Izručenje Purde Srbiji

Tihomir Purda, nekadašnji pripadnik Zbora narodne garde, biće izručen Srbiji, odlučio Sud BiH. Hrvatska vlada će učiniti sve da zaštiti prava hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde, rekla premijerka Jadranka Kosor.

Sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku da će hrvatski državljanin Tihomir Purda biti izručen pravosudnim organima Srbije, jer su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, potvrdila je portparol Suda BiH Sanela Hodžić.

U saopštenju Suda BiH navodi se da je sudsko veće zaključilo da su zakonske pretpostavke za izručenje ispunjene zbog toga što Purda nije državljanin BiH, niti je u njoj zatražio azil.

Sud BiH je utvrdio i da su poternicu za Purdom raspisali ovlašćeni organi i da je molba za njegovu ekstradiciju dostavljena u zakonskom roku.

Odlučujući o zahtevu za Purdino izručenje, taj sud nije ocenjivao same dokaze koji bi eventualno upućivali na njegovu krivicu, već samo ispunjenje pretpostavki koje su zakonodavstvom BiH i međunarodnim pravnim normama propisane za nečije izručenje drugoj državi.

Sud BiH procenio je i da krivično delo koje se Purdi stavlja na teret kažnjivo i po zakonima BiH, navodi se u saopštenju.

"Nama je u suštini važno da mi u regionu raščistimo ove probleme i da se prosto zna da ne razlikujemo osumnjičene po nacionalnosti, nego po tome da li ima dokaza, tj. materijala da se oni pocesuiraju ili ne. U ovom slučaju, mi imamo iskaz Purde, to je jedino nama relevantno", rekao je zamenik tužioca za ratne zločine, Bruno Vekarić.

Purdin advokat Josip Muselimović najavio je da će u naredna tri dana podneti žalbu na rešenje Suda BiH.

Muselimović je ocenio da rešenje prvostepenog veća nije pravno održivo i izrazio nadu da će drugostepeni organ svestranije razmotriti stanje spisa i utvrditi da ne postoje osnovana sumnja o izvršenju krivičnog dela ratnog zločina, a samim tim ni zakonska osnova za određivanje pritvora, a pogotovo ne za izručenje Purde pravosudnim organima Srbije.

Hrvatska brani Purdu

Reagujući na odluku Suda BiH da Purdu izruči Srbiji, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je da je on žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo režim Slobodana Miloševića.

Kosorova je rekla da je uverena da će srpsko tužilaštvo posle saslušanja Purde "imati priliku da dođe do relevantnih činjenica". Prva od tih činjenica je, kako je navela, da je Purda prvi iskaz dao u neljudskim uslovima i da je iskaz bio iznuđen tokom njegovog boravka u srpskim logorima u kojima je bio mučen i ponižavan.

"Uverena sam da će sve institucije, posebno one nezavisne, učiniti sve da nas prestanu opterećivati posledice Miloševićevog režima čija je rušilačka mašina nasrnula i na Hrvatsku i na BiH", rekla je hrvatska premijerka, dodavši da je to "važno zbog dugoročnog mira, stabilnosti i ukupne situacije", kao i zbog činjenice da je "gospodin Purda nevin".

Zbog slučaja Purda premijerka Hrvatske je tražila sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost, čije održavanje očekuje uskoro. Ona je istakla da će hrvatska vlada "i dalje činiti sve što može da zaštiti ljudska prava hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde".

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković izjavio je pre donošenja odluke da postoji mogućnost da se Purda, ako sudski organi BiH donesu odluku o izručenju, obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Hapšenje Tihomira Purde i današnja odluka o njegovoj ekstradiciji Srbiji izazvali su mnogobrojne proteste ratnih veterana u Hrvatskoj, a jedna od stranaka u Saboru - Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), tražila je ostavku Vlade ukoliko Purda zaista bude izručen Srbiji. U međuvremenu, u Hrvatskoj će biti saslušana još dvojica ratnih veterana koji su pored Purde optuženi za isti zločin.

Konačnu reč o izručenju Purde, ipak, daje ministar pravde BiH Bariša Čolak, koji odlučuje da li će potpisati izručenje ili ne.

Tihomir Purda se nalazi u pritvoru od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje, u BiH, uhapšen na osnovu poternice Srbije, koja ga tereti za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru, 1991. godine.

Hrvatsko državno tužilašto sprovelo je istragu na osnovu optužbi iz Srbije i zaključilo da Purda nije kriv, zbog čega Hrvatska nije mogla da traži njegovo izručenje.

Sud BiH odlučio je, 9. februara, da produži ekstradicioni pritvor Purdi do šest meseci, kako bi dobio dodatno vreme da odluči o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво