Purda još šest meseci u pritvoru

Produžen ekstradicioni pritvor Tihomiru Purdi za još šest meseci, odlučio Sud Bosne i Hercegovine. Sud će u tom periodu odlučiti o zahtevu za njegovo izručenje Srbiji.

Sud Bosne i Hercegovine produžio je ekstradicioni pritvor hrvatskom državljaninu Tihomiru Purdi do šest meseci.

U tom periodu će sud odlučiti o zahtevu za njegovo izručenje Srbiji, gde se tereti za ratne zločine tokom sukoba u Vukovaru 1991. godine.

Purdina odbrana je najavila žalbu na odluku o produženju pritvora, tražeći oslobađanje iz zatvora.

Tužilaštvo BiH je zatražilo od Suda da produži pritvor Tihomiru Purdi, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije sumnjiči za zločin protiv ranjenika u Vukovaru 1991. godine.

Purdin advokat Josip Muselimović usprotivio se predlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine navodeći da je Tužilaštvo u Osijeku u Hrvatskoj sprovelo istragu i utvrdilo da Purda nije počinio delo koje mu se stavlja na teret.

Muselimović je rekao da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dostavilo pravosudnim organima Hrvatske celokupan spis na uvid, kao i da je hrvatska strana nakon saslušanja svedoka utvrdila da nema osnova za sumnju da je Purda počinio krivično delo.

Purda je uhapšen u BiH 5. januara ove godine na graničnom prelazu i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru. Uhapšen je po međunarodnoj poternici iz Srbije.

Njegovo izručenje traži Srbija, koja je dostavila Sudu BiH sve potrebne dokumente. Odluka Suda BiH o ekstradiciji Purde srpskim pravosudnim organima biće doneta u narednih šest meseci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво