Srbija dostavlja spise o Purdi

Hrvatskoj će na razmatranje biti dostavljena kopija spisa u slučaju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, uhapšenog u BiH po poternici Srbije, dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske, u Zagrebu. Srpsko tužilaštvo će insistirati da, pored Purde, budu procesuirana još dvojica osumnjičenih.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostaviće hrvatskom tužilaštvu na razmatranje kopiju spisa u slučaju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, koji je, po poternici Srbije, uhapšen u Bosni i Hercegovini, gde se nalazi u pritvoru.

To je dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih u Zagrebu, na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije će kopiju spisa dostaviti pošto su ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužilaštva, navodi se u u zajedničkom saopštenju.

Srpsko tužilaštvo će, prilikom dostavljanja kopije spisa, insistirati da pored Purde budu procesuirana još dvojica osumnjičenih. U zajedničkom saopštenju Tužilaštva za ratne zločine i Ministarstva pravde Srbije navodi se da će tužilaštvo insistirati da budu procesuirani i Petar Janjić i Danko Maslov, osumnjičeni da su sa Purdom počinili ratni zločin u Borovom Naselju.

Na današnjem sastanku zaključeno je da će hrvatskoj strani, u roku od sedam dana, biti ustupljeni, do sada, sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred vojnim sudovima SFRJ i SRJ, pre 2003. godine, vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina.

Tužilaštva intenziviraju saradnju

Na sastanku je postavljeno i pitanje hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak zbog krivičnog dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ, pa će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu srpskog Zakona o amnestiji, iz 2001. godine.

Postignut je dogovor da se u Hrvatskoj inicira ponovno pokretanje postupaka protiv srpskih državljana, koji su osuđeni u odsustvu. Hrvatska strana je nadležnim organima Srbije ustupila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska, rekla je ministaka Malović, napominjući da je ažuriranje spiskova neophodno kako se građanima osigurala pravna sigurnost.

Dogovoreno da tužilaštva dve zemlje intenziviraju saradnju u predmetima vođenim u odsustvu za krivičana dela ratnih zločina, kako bi se pokušali pribaviti novi dokazi i na osnovu njih sproveli novi postupci.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom Mešovite komisije kao i tužilaštava dve zemlje, navodi se u saopštenju.

U žiži javnosti

Tihomira Purdu je, 5. januara, uhapsila policija BiH, prilikom pokušaja prelaska državne granice na prelazu Županja-Orašje, na osnovu poternice izdate po naredbi srpskog Tužilaštva za ratne zločine, posle čega je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor.

Ministarstvo pravde Srbije nije uputilo zahtev za izručenje Purde iz BiH. Predmet ratnog zločina, za koji se tereti Purda, mogao bi da bude ustupljen hrvatskom pravosuđu, shodno Sporazumu o ustupanju dokaza koji je zaključen između Srbije i Hrvatske.

Hrvatski državni organi pokazali su veliko interesovanje za taj slučaj, pa je tako i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor o tome razgovarala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić je u razgovoru, koji je inicirala premijerka Jadranka Kosor, istakao da ovaj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje.

Ministarka pravde Srbije izrazila je uverenje da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu rešeni u što kraćem roku i istakla da nije bitno gde će se suditi i čije će pravosuđe procesuirati okrivljene, već da je nužno da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji i dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno", poručila je Malovićeva.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво