Gotovina čeka presudu

Sloboda ili dugogodišnja robija čeka hrvatske generale Gotovinu, Čermaka i Markača, kojima je danas, završnim rečima tužioca i odbrana, završeno suđenje.

U haškom tribunalu je posle dve i po godine završeno iznošenje završne reči tužilaca i odbrane na suđenje generalima hrvatske vojske, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču zbog zločina nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" avgusta 1995. godine.

Sudsko veće bi presudu moglo da izrekne u narednih desetak meseci. Tužilac traži dugogodišnje zatvorske kazne za ubijanje i proterivanje Srba iz Krajine, a odbrane optuženih oslobađajuću presudu.

Tužilac Alan Tiger je početkom nedelje sudijama sugerisao da je akcija "Oluja" možda bila legitimna, ali da zločini sigurno nisu. Proterivanje Srba organizovali su Tuđman i hrvatski zvaničnici kao deo zajedničkog zločinačnog poduhvata.

Ključni događaj na kome je dogovreno etničko čišćenje je tzv. brionski sastanak, uoči "Oluje", na kome je Franjo Tuđman rekao da Srbima treba otvoriti izlaz za bekstvo, a da im se u isto vreme, kako se izrazio, garantuju tobožnja ljudska prava, podsetio je tužilac.

Kad su Srbi proterani, činjeno je sve da se nikada ne vrate, dokazivao je Tiger.

Nasprot njemu, odbrana Gotovine je od sudija zatražila da "ne veruju svojim očima, jer ništa nije kao što se čini". Po njihovom mišljenju, nije bilo plana da se Srbi proteraju, a za pojedinačne zločine Gotovina nije odgovoran.

Po mišljenju advokata odbrane Gotovine, Čermaka i Markača, tužilac nije dokazao ni da su gradovi i sela u Krajini razarani, a Srbi ubijani. Tužilac traži da se Gotovina osudi na 27, Markač na 23, a Čermak na 17 godina zatvora.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво