Korupcija u vreme Sanadera

U 11 korupcionih afera, otkrivenih u nekoliko poslednjih godina, Hrvatska oštećena za 192,5 miliona evra, piše "Jutarnji list". Zagrebački dnevnik navodi da se verovatno nikada neće saznati koliko je opljačkano pod patronatom HDZ-ove vlasti.

Dok je glavnu reč u vlasti imao bivši premijer Ivo Sanader, Hrvatska je u 11 dosad otkrivenih korupcionih afera oštećena za 192,5 miliona evra, piše Jutarnji list.

List navodi da se verovatno nikada neće saznati koliko je opljačkano pod patronatom HDZ-ove vlasti, ali ističe da bi se, prema grubim procenama, da sudski organi razotkriju tek desetak odsto ukupnog kriminala, došlo do sume od čak 14 milijardi kuna (1,94 milijarde evra).

Prema navodima lista, reč je o blizu deset odsto državnog budžeta.

Poslednja otkrivena afera pranja novca u "Fimi-mediju", firmi kojoj su državna preduzeća plaćala neostvarene usluge ili su im one bile višestruko naplaćivane, teška je 16,5 miliona kuna (2,285 miliona evra).

Od otkrivenih i procesuiranih afera, najveća je ona s Hrvatskom elektroprivredom, koja je kupovala struju po visokim cenama, pa bi je, po nekoliko puta nižim, prodavala kompaniji TLM u Šibeniku, koja je dalje struju preprodavala Aluminijumskom kombinatu u Mostaru.

Šteta se procenjuje na 600 miliona kuna (83,1 miliona evra), a za aferu su osumnjičeni šef HEP-a Ivan Mravak i bivši vicepremijer Damir Polančec, koji je umešan i u aferu koprivničke kompanije "Podravka", čiji šefovi su kupovali deonice sredstvima kompanije i gde je naneta šteta od 320 miliona kuna (44,32 miliona evra).

Mravak je, kako piše Jutarnji list, umešan i u aferu nameštanja dodele poslova u HEP-u, gde je nastala šteta od 40 miliona kuna (5,54 miliona evra).

Afera u Hrvatskoj poštanskoj banci, jedinoj preostaloj u državnom vlasništvu, teška je 280 miliona kuna (38,78 miliona evra), a nastala je odobravanjem kredita nekim kompanijama i pojedincima, bez jemstva da će biti vraćeni.

Za malverzacije su optužena tri šefa, uključujući i direktora Josipa Protegu, kao i sedam klijenata banke, od kojih se jedan tereti da je sredstva Hrvatske poštanske banke oprao u inostranstvu.

Bivši ministar odbrane Berislav Rončević, jedan je od učesnika afere "Kamioni", a Hrvatska vojska je, nabavkom skupljih kamiona, 2004. godine, oštećena za 10,2 miliona kuna (1,41 miliona evra), naveo je list.

Među okrivenim aferama su i one povezane sa Hrvatskim železnicama i kompanijom "Gredelj", preduzećem "Brodosplit" u Splitu i "Hrvatskim autocestama" koje su, po višestruko većoj ceni, plaćale farbanje tunela i radove na autoputevima kompaniji "Skladgradnja".

Okrivena je i afera "Maestro", u kojoj je, za prodaju nekretnina u Dalmaciji, stranim investitorima traženo mito.

Sanader je bio premijer od jeseni 2003. do kraja juna 2009. godine, kada je dao ostavku, nakon čega su počele istrage skoro svih afera iz tog perioda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво