Nezapamćene poplave u Republici Srpskoj

Ogromne štete koje tek čekaju konačnu procenu, pomoć stanovništvu od 2,5 miliona konvertibilnih maraka i situacija koja se poravlja, osnovni su zaključci Republičkog štaba Civilne zaštite Republike Srpske, koji se sastao posle jučerašnjih poplava.

Republički štab Civilne zaštite na vanrednoj sednici u Banjaluci konstatovao je da se situacija u poplavljenim područijima Republike Srpske smiruje i da se voda povlači u odvodne kanale i korita, a da je pričinjena šteta velika.

Sednicom Štaba je presedavao premijer RS Milorad Dodik, a u njenom radu učestvovao je i predsednik RS Rajko Kuzmanović.

Govoreći o poplavama, koje su juče zahvatile zapadne delove RS, Dodik je rekao da do sada, u ovakvom obimu, nije zabeležena ova vrsta elementarne nepogode.

"Štab je utvrdio da je stanje ugroženosti bilo najkritičnije juče i da se situacija smiruje. Očekujemo da će se situacija bitno stabilizovati do vikenda", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je kazao da je vlada intervenisala sa 2,5 miliona konvertibilnih maraka pomoći ugroženim područjima, dodajući da je u ovom trenutku potrebno obezbediti 1.200 paketa hrane i vode, više od 4.000 ćebadi, 1.000 kanistera za vodu i 300 kreveta za smeštaj ljudi koji su morali da budu evakuisani zbog poplava.

"Tokom noći najveći stepen ugroženosti zadržao se na području Modriče, kao i Bijeljine u naselju Janja, gde je došlo do dodatnog ugrožavanja stanovništva na tom prostoru", rekao je Dodik.

On je potvrdio da je saobraćaj na putnim pravcima Bijeljina - Zvornik, Bijeljina - Brčko, Derventa - Prnjavor i Modriča - Doboj delimično obustavljen.

Ističe da je juče reka Vrbanja bila najviša do sada i da su padavine uzrokovale ogromne štete na privrednim objektima i poljoprivredi.

Štete u poljoprivredi su, kazao je premijer, ogromne i biće moguće utvrditi ih narednih dana, kada se stabiluzuje stanje da na terenu i izađu stručne ekipe za procenu šteta.

Štab je zadužio sve nadležne institucije, republičke robne rezerve da se angažuju, zajedno sa Crvenim krstom, kako bi se utvrdili operativni planovi pomoći u okviru Direkcije za robne rezerve i Direkcije za puteve RS.

"Konstatovali smo da nije bilo ugrožavanja javnog reda i mira niti stradalih u elementarnim nepogodama, te da je bio visok stepen solidarnosti ugroženog i neugroženog stanovništva, kao i efikasan nivo rada lokalnih struktura vlasti i štabova civilne zaštite", rekao je Dodik.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво