Novi simboli Republike Srpske

Republika Srpska posle petnaestomesečne rasprave konačno je dobila novu himnu, zastavu i grb. Za novu himnu usvojena je kompozicija “Moja republika” autora Mladena Matovića, a novi grb je idejno rešenje beogradskog inženjera Nenada Košanina. Bošnjaci protiv.

Posle burne rasprave poslanika Narodna skupština Republike Srpske sinoć je usvojila predloge za novu zastavu, grb i himnu Republike Srpske.

Usvajanje Zakona o dopuni Ustavnog zakona podržalo je 49 narodnih poslanika vladajuće koalicije, protiv je bilo 8 poslanika iz SDA, Stranke za BIH i SDP-a BIH, a 16 poslanika SDS-a i radikala iz RS bilo je uzdržano.

Dok su predstavnici opozicionih partija negodovali zbog toga što su odlukom Ustavnog suda BIH pre dve godine ukinuti stari grb i himna, Bošnjaci su već najavili da će staviti veto na usvojene nove simbole i pokrenuti pitanje zaštite nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Nova himna Republike Srpske postala je kompozicija "Moja domovina", a novim grbom dominira crveni štit sa srebrnim dvoglavnim orlom u poletu i sa po jednim zlatnim krinom sa obe strane orlovog repa.

Na grudima orla je drugi crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri manja krsta.

Držači grba sa orlom su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet poluarkusa, a levi otvorenom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vencu.

Predsednik Parlamenta RS i Komisije za simbole Igor Radojičić rekao je u završnoj reči da je za identitet Republike Srpske važno i dobro da ima prepoznatljive simbole - "Himna i grb u sebi sadrže elemente istorijskog nasleđa ovih prostora i u skladu su sa interesima sva tri naroda."

U obraćanju poslanicima rekao je da himna "Moja republika" tekstom slavi RS kao što svaka ovakva pesma treba da slavi onog kome je posvećena.

 

Bošnjački predstavnici, međutim, ukazali su na za njih neprihvatljive reči u tekstu himne, kao što je deo - "Svi se sad pomolimo, drugu zemlju mi nemamo" - što implicira da je Republika Srpska država a ne jedan entitet u BIH. Poslanik Stranke za BIH Šaban Sivić uputio je brojne primedbe na usvojena rešenja smatrajući da su ona diskriminirajuća za Bošnjake i da se taj narod ni u jednom elementu grba ne može prepoznati.

 

Sivić je naglasio da je sam tekst himne mogao minimalno biti izmenjen kako bi odgovarao svim narodima koji žive u Republici Srpskoj, ali da taj predlog nije prihvaćen od strane srpskih predstavnika.

Vlada RS smatra da predložena rešenja ne vređaju nacionalni interes nijednog od konstitutivnih naroda i da je lav kao simbol oduvek prisutan u obeležjima velikaških porodica sa ovih prostora.

Igor Radojičić naglasio je da ima dovoljno elemenata i u grbu i u himni da se svi u njima prepoznaju, a da nema dileme da će prihvatanje ovih simbola ići teško i sporo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво