Читај ми!

Sutra opšti izbori u BiH – 7.200 kandidata, više od tri miliona birača

Sutra se u Bosni i Hercegovini održavaju opšti izbori, deveti od proglašenja nezavisnosti 1992 godine. Glasa se na svim nivoima – za institucije u državi, oba entiteta – Federaciji i Republici Srpskoj, kantonima, distriktu Brčko. Pravo da izađe na birališta ima više od tri miliona građana, a u trci je više od 7.200 kandidata.

Građani Republike Srpske sutra biraju predsednika i potpredsednike, poslanike Narodne skupštine, poslanike predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i srpskog člana Predsedništva.

Dakle, na dva listića zaokruživaće one koji će svoju dužnost obavljati u Banjaluci, na druga dva one koji će sedeti u Sarajevu.

Kampanja je zvanično završena sinoć, a obeležile su je međusobne optužbe vlasti i opozicije, uz mnogo obećanja i malo programa.

Kada je reč o prognozama – favorit za obe skupštine je vladajući SNSD Milorada Dodika.

Od petoro kandidata za srpskog člana Predsedništva najbolje se kotira Željka Cvijanović koja bi u Sarajevo mogla da ode sa mesta predsednice Republike Srpske. Njen glavni protivkandidat je Mirko Šarović iz opozicionog SDS-a.

Najzanimljivija biće trka za predsednika Republike Srpske – više od 30 kandidata, ali u fokusu su dva imena. Miloradu Dodiku su istraživanja davala prednost, ali poslednje prognoze pokazuju da je izjednačen sa Jelenom Trivić iz opozicionog PDP-a. Poruke biračima poslali sa završnih konvencija.

"Evo me opet moji stari drugovi, život me nije smorio, život me nije umorio, idemo u novu pobedu zajedno sa vama. Ovaj grad zaslužuje SNSD, ovaj grad je uvek bio SNSD-a, iza nas su ostale najvažnije građevine i najbolja kominalna infrastruktura ovog grada. Političari se mere po tome šta ostavljaju iza sebe, a ne šta pričaju", poručio je Milorad Dodik, kandidat za predsednika Republike Srpske.

"Politička pobeda 2. oktobra treba da bude tek početak pobeda za Republiku Srpsku bez korupcije, za Republiku Srpsku koja ima odlično obrazovanje, za Republiku Srpsku koja ima najbolje zdravstvo. Naše ključne poruke – srpski nacionalni interes za 21. vek mora biti mir i mi znamo kako ćemo razvijati Republiku Srpsku u miru", naglasila je Jelena Trivić, kandidatkinja za predsednika Republike Srpske.

Na rezultate izbora ne mogu da utiču izmene Izbornog zakona u BiH. Naime, izmene su kozmetičke i nisu ispravile način na koji se glasa za sastav tročlanog Predsedništva BiH. Člana iz redova Srba daju glasovi iz Republike Srpske. Druga dva člana glasovi iz Federacije u kojoj su Bošnjaci apsolutna većina u odnosu na Hrvate.

Zbog toga se može desiti, kao 2018. godine, da hrvatskog člana Predsedništva izglasaju Bošnjaci. Kada je reč o tom segmentu – iz redova Hrvata dva glavna kandidata su aktuelni član predsedništva BiH Željko Komšić i Borjana Krišto, koja je zajednički kandidat koalicije okupljene oko HDZ-a.

Kada je reč o Bošnjacima, kao favoriti se izdvajaju lider SDA Bakir Izetbegović kome na crtu staju još dva kandidata, među kojim je i Denis Bećirović. Građani BiH osim članova Predsedništva biraju kandidate na još tri liste – za Predstavnički dom Parlamenta BiH, Skupštine Federacije i predstavnike u 10 kantona.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво